Comisia Europeana (CE) invita 14 state membre sa ia masuri impotriva criminalitatii transfrontaliere, un raport dat publicitatii luni aratand ca jumatate dintre tari nu au transpus in legile interne normele europene privind confiscarea in strainatate a bunurilor provenite din infractiuni.

Normele UE permit, in teorie, autoritatilor judiciare sa le solicite omoloagelor lor din alte state membre sa execute ordinele de confiscare, insa raportul a subliniat ca nivelul slab de punere in aplicare si birocratia, care reflecta adesea o lipsa de incredere in sistemele de justitie ale altor tari, fac inca dificila incercarea de deposedare a bunurilor provenind din infractiuni, potrivit MEDIAFAX.

Normele UE stabilesc ca o tara a Uniunii poate trimite un ordin de confiscare altei tari in care locuieste, detine bunuri sau are venituri persoana cercetata. Cealalta tara executa direct confiscarea, potrivit propriilor norme interne, fara o alta formalitate.

Cu toate acestea, raportul arata ca, pana in februarie 2010, numai 13 din cele 27 de tari ale UE au transpus aceste norme. Desi termenul de transpunere a masurilor era 24 noiembrie 2008, sapte tari au comunicat Comisiei ca procesul legislativ era inca in curs, iar alte sapte nu au transmis nicio informatie.

Cele 13 state membre care au transpus aceste norme, le utilizeaza deja pentru a combate criminalitatea. De exemplu, din momentul intrarii in vigoare a normelor, autoritatile judiciare din Tarile de Jos (Olanda) au trimis 121 de ordine de confiscare omoloagelor lor din intreaga UE pentru bunuri in valoare totala de aproape 20 de milioane de euro.

Normele UE in vigoare prevad un numar redus de cazuri in care statele membre pot refuza sa execute ordinele de confiscare, cum ar fi dubla sanctionare pentru aceeasi infractiune sau scurgerea unei perioade prea lungi de timp intre comiterea faptelor si condamnarea definitiva.

Cu toate acestea, raportul arata ca toate tarile, mai putin Irlanda, Portugalia si Olanda, au adaugat motive suplimentare pentru refuzul de a executa ordinele de confiscare emise de alte tari, limitand impactul unui instrument menit sa le permita autoritatilor sa recunoasca imediat si reciproc deciziile altor autoritati.

Citeste si:
Europol: Criminalitatea organizată este favorizată de pandemie
Europol: Criminalitatea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.