Intoarcerea lui Fidel Castro in viata publica dupa o absenta de patru ani starneste emotii contrare. Reaparitia sa a luat prin surprindere poporul care asteapta, la capatul disperarii, reformele anuntate de fratele Raul. In vreme ce unii fantasmeaza in privinta intoarcerii sale, altii sunt nerabdatori sa vada ce va urma.

Revenirea unui personaj faimos este o tema familiara, atat in viata, cat si in fictiune - sa ne amintim de Don Quijote, Casanova sau Juan Domingo Peron. Insa o alta tema familiara este deziluzia - a celor care afla ca persoana care se intoarce nu mai este cea care a plecat, sau cel putin nu cum si-o amintesc. Adesea un sentiment de disperare isi face loc in randul acelora care staruie sa se reintoarca. Fidel Castro nu face exceptie de la aceasta meteahna inerenta a remake-urilor, scrie blogul Generatia Y, un proiect al dizidentei cubaneze Yoani Sanchez, licentiata in Filologie si colaboratoare a site-ului Desede Cuba, tradus de studenti de la Facultatea de Stiinde Politice din cadrul SNSPA.


Barbatul care a aparut, saptamana trecuta, la aniversarea Zilei Revolutiei nu are nimic in comun cu soldatul hotarat care a cedat puterea fratelui sau in iulie 2006. Batranul cu limba impleticita si mainile tremurande parea o naluca a liderului militar cu profil grec care, in timp ce un milion de voci ii scanda numele in piata, anunta amnistii, executii, proclama legi fara a fi cineva consultat si perora dreptul revolutionarilor de a face revolutii. Desi a imbracat din nou camasa sa militara verde-oliv, barbatul care domina ore nesfarsite programele televiziunii, tinand lumea in suspans de cealalta parte a ecranului, este de nerecunoscut.

Restul articolului il gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.