Televiziunea publica rusa a afirmat ca serviciile speciale romanesti pot fi interesate in Rusia de o singura tema, respectiv prezenta trupelor ruse in Transnistria, intr-un reportaj difuzat dupa ce un diplomat roman din Moscova a fost acuzat de spionaj, relateaza Europa Libera, in pagina online.

Intr-un reportaj despre retinerea diplomatului roman, televiziunea publica rusa Rosiya 1 a afirmat ca serviciile speciale romanesti pot fi interesate in Rusia numai de o singura tema, respectiv prezenta trupelor ruse de mentinere a pacii in Transnistria, fata de care Bucurestiul si-a exprimat deschis nemultumirea, transmite MEDIAFAX. [Scutul antiracheta: Rusia se simte amenintata de interceptorii din Romania]

In reportajul difuzat marti, Rosiya 1 mai sustine ca dupa desfiintarea fostei Securitati a lui Nicolae Ceausescu, Romania i-a concediat pe vechii agenti ai serviciilor de informatii, iar noul spionaj romanesc a incetat sa-si mai stabileasca obiective la scara mondiala.


Romania a declarat persona non grata un diplomat rus la Bucuresti ca raspuns la scurta retinere si expulzarea secretarului I din ambasada romana la Moscova, acuzat de spionaj. Presa rusa a scris ca diplomatul roman era banuit de spionaj in favoarea altor tari din NATO.

Ministerul de Externe al Romaniei a anuntat marti ca a cerut secretarului I din ambasada rusa la Bucuresti sa paraseasca tara in decurs de 48 de ore.

Ministerul a acuzat autoritatile de la Moscova de incalcarea grava a prevederilor Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice, prin retinerea si publicarea identitatii presupusului spion roman, Gabriel Grecu, secretarul I al ambasadei Romaniei la Moscova.

El a fost retinut luni, la Moscova, in urma unui flagrant realizat intr-un magazin din capitala rusa. FSB a spus ca asupra lui Grecu s-au descoperit "obiecte specifice activitatii de spionaj".

Ce a declansat criza diplomatica romano-rusa?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.