MAE a transmis marti Rusiei ca autoritatile romane au decis, la randul lor, in urma hotararii ruse legate de diplomatul Gabriel Grecu, sa declare persona non grata un diplomat din cadrul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, cu rang diplomatic echivalent (secretar I), solicitand parasirea de catre acesta a teritoriului Romaniei in 48 de ore.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat nota cu regret de faptul ca, printr-o comunicare oficiala transmisa marti, 17 august 2010, a Ministerului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse, diplomatul roman Gabriel Grecu, secretar I in cadrul Ambasadei Romaniei la Moscova, a fost declarat persona non grata, solicitandu-se parasirea de catre acesta a teritoriului Federatiei Ruse in termen de 48 de ore", a anuntat MAE intr-un comunicat.

Astfel, diplomatul roman se va intoarce in Romania in termenul precizat.

Fata de aceasta situatie, MAE a transmis marti partii ruse decizia autoritatilor romane privind declararea persona non grata a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, cu rang diplomatic echivalent (secretar I), solicitandu-se, totodata, parasirea de catre acesta a teritoriului Romaniei in termen de 48 de ore.

  • MAE condamna decizia Rusiei

"Ministerul Afacerilor Externe condamna incalcarea grava de catre autoritatile Federatiei Ruse a prevederilor Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice din 1961 prin retinerea, in cursul zilei de 16 august 2010, a unui diplomat roman acreditat la Moscova, precum si prin tratamentul complet neadecvat aplicat acestuia", se arata intr-un alt comunicat MAE.

Ministerul precizeaza ca a transmis aceasta pozitie luni seara primului-colaborator al Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, convocat de urgenta la MAE. "Ambasada Romaniei la Moscova a comunicat aceeasi pozitie, in cursul acestei zile, catre MAE rus", se mai precizeaza in comunicat.


Ministerul roman de Externe arata de asemenea ca "a exprimat dezacordul sau ferm fata de maniera de prezentare publica a situatiei".
Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

Ministerul roman de Externe reaminteste ca, potrivit prevederilor articolului 29 din Conventia de la Viena privind relatiile diplomatice, "persoana agentului diplomatic este inviolabila". "El nu poate fi supus nici unei forme de arestare sau detentie. Statul acreditar il trateaza cu respectul care i se cuvine si ia toate masurile corespunzatoare pentru a impiedica orice atingere aduca persoanei, libertatii si demnitatii sale", se mai arata in articolul 29 al Conventiei, citat de MAE, conform MEDIAFAX.

Ministerul reaminteste ca in baza acestei Conventii, o protectie asemanatoare este asigurata documentelor, corespondentei si bunurilor agentului diplomatic.

"De asemenea, agentul diplomatic se bucura de imunitate de jurisdictie penala a statul acreditar, asa cum reiese din prevederile art. 31 alin. 1 al aceleasi Conventii", reaminteste MAE.

Citeste si:
Jador, primele declarații în scandalul cu Florin Salam. De la ce a...
Jador, primele declarații în...

Serviciul Federal de Securitate a anuntat, luni, ca a retinut in flagrant un agent de informatii roman, care lucra sub acoperire diplomatica la ambasada Romaniei in Rusia. Conform FSB, Gabriel Grecu, secretar I al ambasadei romane, a fost retinut in timp ce incerca sa obtina informatii militare secrete. "Ofiterul Serviciului Roman de Informatii Externe Gabriel Grecu, care lucra la ambasada nationala sub acoperirea de secretar I la departamentul politic, a fost retinut de FSB in timp ce incerca, in data de 16 august, sa obtina informatii secrete de aparare de la un cetatean rus", a precizat FSB.


Serviciul Federal de Securitate rus a adaugat ca a confiscat si echipamente care "demonstreaza pe deplin activitatile ostile la adresa Rusiei" si a precizat ca desfasoara o ancheta in privinta incidentului. Canalul de televiziune rus Vesti a difuzat imagini ale flagrantului in urma caruia a fost retinut, luni, diplomatul roman Gabriel Grecu, declarat persona non grata in Rusia, si afirma ca, aparent, informatiile pe care incerca sa le obtina acesta nu erau destiante numai Romaniei.
Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

MAE roman si SIE au comunicat, luni, la solicitarea MEDIAFAX, ca nu comenteaza cazul. Potrivit site-ului MAE, Gabriel Grecu figureaza cu grad de secretar I in cadrul ambasadei Romaniei la Moscova. El nu detine niciun fel de bunuri mobile sau imobile, conturi bancare sau autoturisme.

Singurele informatii despre acesta care se gasesc in declaratia sa de avere de pe site-ul MAE, datata 6 ianuarie 2009, mentioneaza ca acesta a primit un salariu de 20.000 de lei de la firma SC Ronimed Farm, iar sotia sa de la o alta companie, Autotest Ignat.


Conventia de la Viena cu privire la relatiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, prevede in articolul 29 ca "persoana agentului diplomatic este inviolabila" si ca diplomatul "nu poate fi supus niciunei forme de arestare sau detentiune". Potrivit articolului 29 din Conventie, la care Federatia Rusa este parte, la fel ca si Romania: "Persoana agentului diplomatic este inviolabila. El nu poate fi supus niciunei forme de arestare sau detentiune. Statul acreditar il trateaza cu respectul care i se cuvine si ia toate masurile corespunzatoare pentru a impiedica orice atingere adusa persoanei, libertatii si demnitatii sale. Statul acreditar (n.red.: statul in care diplomatul este acreditat sa isi desfasoare misiunea) trateaza cu respectul care i se cuvine si ia toate masurile corespunzatoare pentru a impiedica orice atingere adusa persoanei, libertatii si demnitatii sale".
Citeste si:
Rusia a expulzat un diplomat român de la Ambasada României din Moscova
Rusia a expulzat un diplomat...

Potrivit regulilor de drept diplomatic si consular, in cazul in care este declarat persona non grata, diplomatul are la dispozitie un anumit interval de timp pentru a parasi statul pe al carui teritoriu se afla iar dupa expirarea acestei perioade isi pierde privilegiile si imunitatile prevazute in Conventie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.