CE apreciaza drept incurajator faptul ca Romania a raspuns ingrijorarilor referitoare la Legea ANI exprimate in cel mai recent raport al Comisiei pe tema justitiei, lansand in Parlament o noua dezbatere pe aceasta tema.

"Este incurajator ca Romania a raspuns ingrijorarilor exprimate in ultimul raport privind MCV cu privire la Legea ANI si a lansat o noua dezbatere pe aceasta tema la nivelul Parlamentului", a declarat Amelia Torres, purtator de cuvant al CE, intrebata de un jurnalist in legatura cu aprobarea, in Camera Deputatilor, a noului proiect de Lege ANI. [Vot final pozitiv pentru Legea ANI]

Ea a spus ca Executivul european va analiza noua Lege ANI dupa adoptarea sa in forma finala.

Raportul CE pe tema justitiei din Romania, publicat la finalul lunii iulie a apreciat ca Legea ANI compromite grav eficacitatea procesului de verificare, de sanctionare si de confiscare a bunurilor nejustificate si nu este conforma cu angajamentele asumate de Romania la momentul aderarii. Executivul UE "invita" Romania sa ia o serie de masuri imediate in lupta impotriva coruptiei, mentionand explicit corectarea Legii ANI, monitorizarea sanctiunilor aplicate in cazurile de coruptie la nivel inalt si instaurarea transparentei depline in domeniul achizitiilor publice.

Autorii documentului afirmau totodata ca modificarile aduse Legii Agentiei Nationale de Integritate "intrerup evolutia incurajatoare a institutiei".

Presedintele Traian Basescu a declarat, in aceeasi zi, ca formularea din raportul CE privind noua Lege a ANI i se pare "extrem de dura, pe buna dreptate", el citand din document si mentionand, la un moment dat, ca "poate aude si domnul Frunda". [CE catre Romania: Corectati legea ANI!]

Legea ANI a fost adoptata, luni, de Camera Deputatilor, cu 204 voturi "pentru", doua voturi "impotriva" - Tudor Chiuariu si Mihaita Calimente (PNL) - si doua abtineri - Daniel Oajdea (PDL) si Tudor Ciuhodaru (independent).

Legea a fost adoptata in absenta deputatilor PSD, care parasisera sala la momentul votului.

Comisiile juridica si pentru drepturile omului din Senat au adoptat, marti, raport favorabil la Legea ANI in forma votata de Camera Deputatilor, eliminand insa liderii sindicali din sfera de aplicabilitate a actului normativ.

Citeste si:
Buda: Baronii PNL vor sa cosmetizeze legea ANI in folosul personal
Buda: Baronii PNL vor sa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.