Pozitionarea bazelor americane este un barometru pentru strategia pe termen lung a celei mai mari puteri militare a momentului. Cea mai ampla redesfasurare a trupelor americane e urmarita cu maxima atentie atit in SUA, cit si in restul lumii.

Presedintele Bush anunta, in 2004, cea mai vasta reamplasare a fortelor americane din lume de dupa sfirsitul Razboiului Rece. Atacurile din 11 septembrie 2001 demonstrasera Casei Albe ca trebuie sa poarte un altfel de razboi, axat pe anihilarea teroristilor si stoparea armelor de distrugere in masa. Administratia de la Washington a decis sa inchida o serie de baze mari, "suprapopulate", din Europa si Asia, deschizind altele, de dimensiuni mici, din care sa poata actiona forte rapide trimise de pe teritoriul SUA. O mare parte din cei peste 70.000 de militari americani redislocati conform planului ar urma sa revina acasa, restul fiind desfasurati in noi baze din Europa rasariteana.

Good bye, Germania!

ExistA peste 700 de baze americane, in 130 de tari. Deocamdata, Pentagonul a anuntat ca se va retrage din 13 baze din Germania. Miscarea face parte din planul de transferare in SUA a Cartierului General european al armatei americane, la jumatatea anului 2006. Retragerea va incepe si in Coreea de Sud, lasind loc speculatiilor in privinta unui posibil "atac preventiv" al SUA asupra instalatiilor nucleare nord-coreene. Intre timp, uzbecii le-au interzis americanilor sa mai utilizeze baza militara folosita pentru operatiunile din Afganistan. In schimb, SUA vor putea continua sa utilizeze baza de la Manas, din Kirgizstan.

Reamplasarea bazelor din afara granitelor depinde insa de restructurarea si inchiderea unor instalatii militare de pe teritoriul SUA. Potrivit datelor furnizate de Pentagon in aprilie 2004, aproximativ 1.170.000 de militari activi erau desfasurati pe teritoriul SUA, iar alti circa 436.000 in lumea intreaga. Dintre acestia, aproximativ 117.000 erau stationati in Europa, iar 98.000 in Asia si Pacific.

De asemenea, SUA dispuneau de circa 1.260.000 de rezervisti. In privinta bugetului militar american, acesta insumeaza aproape toate bugetele militare ale lumii, fiind de circa sase ori mai mare decit bugetul Rusiei, care ocupa pozitia a doua. Conform Centrului american pentru Controlul Armelor si Neproliferare, in anul fiscal 2004, fara sumele alocate in Irak si Afganistan, bugetul militar al SUA era de 399,1 miliarde de dolari, iar in 2005, de 420,7 miliarde de dolari.

Lista neagra a Pentagonului

Redesfasurarea trupelor urmareste rentabilizarea si eficientizarea costurilor militare. Reamplasarea incepe de acasa, acolo unde este desfasurata cea mai mare parte a capacitatilor de lupta. Daca "in afara", Pentagonul vrea sa deschida instalatii operationale de dimensiuni mici, in SUA se urmareste crearea unor "megabaze", de 40-50.000 de persoane, in care sa coexiste infanteria, marina si fortele aeriene. Aceste baze vor servi drept rampe de lansare pentru operatiunile din strainatate. Pentagonul a propus deja o lista cu inchiderea a 33 dintre cele 318 baze militare "majore" din tara, precum si reduceri de personal la alte 29, in urmatorii sase ani. Concomitent, vor fi restructurate alte 775 de instalatii militare de mici dimensiuni.

Economie de miliarde de dolari

Prin aceste masuri, Pentagonul a anuntat ca va face o economie anuala de 5 miliarde de dolari, iar guvernul american, in urmatorii 20 de ani, o economie neta de 48 de miliarde de dolari sau de 64,2 miliarde de dolari, tinind cont si de reamplasarile din strainatate. Reducerile de peste Ocean vor aduce Pentagonului, anual, economii de alte 2,2 miliarde de dolari. Instalatiile militare de pe teritoriul SUA vor fi retrase spre sud, unde costurile militare de intretinere sint mai mici. In aceste conditii, state precum Texas si Georgia vor cistiga noi locuri de munca, in dauna unor state din nord-vest, care vor pierde baze. De altfel, in timpul Razboiului Rece, fortele SUA fusesera desfasurate spre granita nordica a tarii, aproape de rutele circumpolare ce asigurau cea mai directa cale spre tintele sovietice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.