Revista "Time" incearca sa desluseasca motivatiile atentatorilor sinucigasi, intr-un interviu cu un tanar terorist irakian care se pregateste sa se arunce in aer impreuna cu victimele sale

Cea mai mare dorinta a lui Marwan Abu Ubeida, un irakian din Falluja, in varsta de 20 de ani, este ca, intr-o zi, cat mai curand spera el, sa-si spuna ultima rugaciune si sa se arunce in aer impreuna cu cat mai multi militari americani si irakieni.

Asa isi incepe prestigioasa revista americana "Time" interviul cu un terorist-sinucigas in devenire, un demers jurnalistic de exceptie ce ofera o imagine a motivatiilor care stau in spatele acestui gen de atacuri, din ce in ce mai frecvente, nu numai in Irak.
"Mai intai il voi ruga pe Allah sa binecuvanteze misiunea mea cu cat mai multe victime in randul americanilor. Apoi il voi ruga
sa-mi purifice sufletul, astfel incat sa fiu demn sa-l vad si ii voi cere sa-i vad pe fratii mei mujahedini, care sunt deja alaturi de el. Dar cel mai important e sa ma lase sa omor cat mai multi americani", rezuma barbatul, care se ascunde sub pseudonimul Abu Ubeida, visul sau cel mai de pret.

Desi foarte tanar, el este deja un luptator calit in batalie, ca membru al gruparii iordanianului Abu Mussab al-Zarkawi, comandantul filialei irakiene a al-Qaida. In Falluja, un bastion al rezistentei sunnite inaintea ferocelor bombardamente americane de anul trecut, este cunoscut pentru curajul in lupta si pentru religiozitatea sa. Toamna trecuta, el si-a rugat comandantul sa-l ia in considerare pentru o misiune sinucigasa, dar a trebuit sa astepte pana in aprilie pentru ca numele lui sa fie trecut pe lista de voluntari.
"Cand a fost in sfarsit de acord, a fost cea mai fericita zi din viata mea", isi aminteste Marwan. Pe acea lista sunt zeci de nume si ar mai putea trece cateva luni pana sa primeasca o misiune, dar, avand in vedere numarul mare de atacuri sinucigase inregistrate in ultima vreme, Marwan spera ca nu va mai dura mult. "Sunt gata sa mor", spune el nerabdator.

Maini batatorite de patul pustii

Scund, slabut, cu obrajii acoperiti de niste tuleie ce-l fac sa para si mai tanar, imbracat cu o camasa si niste pantaloni negri, Marwan nu iese cu nimic in evidenta pe strazile aglomerate ale Bagdadului, unde a avut loc intalnirea cu ziaristii americani.

Neobisnuitul interviu a fost negociat dupa ce ziaristii de la "Time" au petrecut luni intregi studiind gruparile insurgente din Irak. Intr-o zi una dintre grupari le-a trimis vorba ca un tanar militant va fi trimis sa discute cu ei.

Singurul semn care l-ar putea trada pe Marwan sunt bataturile din palme, provocate de manuirea pistolului-mitraliera de fabricatie sovietica. Acest gen de oameni, cu o infatisare cat mai stearsa, sunt preferati pentru misiuni kamikaze, intrucat se pot strecura neobservati intr-o multime pentru a-si detona incarcatura.

Suparat pe americani

Inainte de razboi, Marwan si familia lui o duceau destul de bine, insa, spune el, nu agreau regimul lui Saddam Hussein. Dupa rasturnarea acestuia de la putere, asemenea multor altor irakieni, s-a intors impotriva americanilor. "Ne asteptam sa-l rastoarne pe Saddam si sa plece, dar ei au ramas, si au tot ramas". In miscarea de rezistenta s-a inscris in aprilie 2003, dupa ce soldatii americani au deschis focul asupra multimii stranse in curtea unei scoli, omorand 12 oameni. De atunci, a participat la zeci de atacuri si a devenit expert la manuirea mitralierei, fapt ce l-a si adus in atentia oamenilor lui Zarkawi.

Drumul spre "martiriu"

Marwan spune ca asteptarea este cea mai grea perioada in transformarea unui luptator al jihadului in martir sau "shahid", cum mai sunt numiti kamikaze. Voluntarii trebuie sa urmeze un program de disciplina mentala si de curatare a sufletului. Procesul, supervizat de comandantii militari si de clerici sunniti, este psihologic si spiritual. In afara de Coran, povesteste el, "citesc carti de istoria jihadului, despre marii martiri care s-au dus inaintea mea. Aceste lucruri imi intaresc vointa". Una dintre cele mai populare surse de inspiratie pentru teroristii-sinucigasi este "Iubitorul de ingeri" de Abdullah Azzam, unul dintre mentorii spirituali ai lui Osama bin Laden, a carui carte contine povesti despre militantii islamici, care au murit luptand impotriva trupelor sovietice de ocupatie din Afganistan. De asemenea, Marwan asculta casete cu discursuri care trateaza probleme precum rasplata ce-i asteapta pe martiri in cer sau urmareste inregistrari video prezentand atacuri impotriva trupelor americane.

Timpul de asteptare este folositor si pentru punerea in ordine a problemelor personale, pentru a-si plati datoriile a rezolva chestiuni de familie ori pentru a-si lua ramas bun. Unii alcatuiesc liste cu cele 70 de persoane carora, potrivit traditiei, un martir le poate garanta un loc in paradis. "Inca n-am gasit cele 70 de nume - nu cred sa cunosc atatia oameni", spune Marwan. Unii isi sapa groapa si lasa instructiuni pentru inmormantare. Nu si Marwan. "Daca am noroc, trupul meu va fi, practic, vaporizat. Nu va mai ramane nimic de ingropat", spera tanarul.

Pactul mortii

Se obisnuieste ca in aceasta perioada un voluntar sa ceara sprijinul unui prieten mai versat in chestiuni doctrinare. Marwan a indeplinit acest rol pentru un amic al sau. "In acele zile, prietenul meu era mai fericit decat l-am vazut vreodata. Simtea ca se apropie de sfarsitul calatoriei sale spre cer", spune Marwan. Tanarul acela s-a aruncat in aer la un post de control al armatei irakiene, in apropiere de Ramadi, ucigand sase persoane. "Am facut un pact ca ne vom intalni in cer", adauga el.

Cand va primi misiunea, ultimele zile le va petrece in recluziune, intr-o "casa sigura", alaturi de alti teroristi-sinucigasi carora le-a venit randul. In aceste zile, voluntarii se cufunda in meditatie si rugaciune si isi elibereaza mintea de ganduri negative fata de semenii sai, cu exceptia americanilor si a "necredinciosilor" irakieni care ii sprijina. Fara muzica si televizor si, din pacate, spune Marwan, va trebui sa renunte la singurul sau viciu, fumatul.

"Cati necredinciosi ai omorat?"

Marwan nu va avea nici un cuvant de spus in privinta misiunii propriu-zise, aceasta fiind stabilita si planificata de superiorii sai. Se intampla ca voluntarul sa nu afle misiunea decat cu cateva minute inaintea plecarii. El spera sa fie ales pentru o misiune de rasunet, din categoria celor dirijate de al-Zarkawi personal, despre care sa se vorbeasca la jurnalele de stiri. Cu toate acestea, barbatul spune ca nu-i prea pasa de ce se va spune dupa aceea despre el, de cum il vor tine minte rudele.

Chiar daca isprava sa o sa apara pe vreun site islamist, identitatea sa nu va fi dezvaluita, astfel ca familia sa sa nu fie luata la ochi de autoritatile irakiene. "Nu conteaza daca oamenii stiu ce ai facut. Singurul care conteaza este Allah si singura intrebare pe care mi-o va pune este "Cati necredinciosi ai omorat?"", sunt cuvintele cu care tanarul voluntar la martiriu isi incheie interviul cu revista "Newsweek", si n-ar fi exclus ca in intervalul scurs de la intalnirea cu ziaristii americani pana la aparitia articolului Marwan sa-si fi dus la indeplinire misiunea.

130 de atacuri sinucigase au avut loc in Irak de la 1 mai incoace, o crestere semnificativa fata de anul trecut cand, in intervalul august-decembrie, s-au produs doar 96 de atentate de acest tip

160 este numarul de soldati americani ucisi in Irak in ultimele trei luni, potrivit unor bilanturi actualizate

1.200 de irakieni au pierit de la 1 mai pana acum, doar in atacuri kamikaze.
Pe ansamblu, bilantul victimelor civile este mai greu decat cel inregistrat in randul militarilor

4.000 de irakieni au murit in primele sapte luni ale anului 2005 in violentele din Irak, potrivit unei statistici difuzate ieri la Bagdad. Printre victime figureaza 2.072 de civili, 765 de politisti si 308 soldati

855 de insurgenti au fost ucisi, de partea cealalta, statisticile oficiale inregistrand si arestarea altor 4.785


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.