Zona de presiune atmosferica ridicata situata deasupra Rusiei este cauza atat a temperaturilor excesive din aceasta tara, care au condus la seceta si incendii, cat si a inundatiilor care au afectat, incepand din mai, Europa Centrala, inclusiv Romania

"Ciclonii de la Atlantic, (care aduc nori) peste toata Europa, au fost blocati de zona de inalta presiune atmosferica de deasupra (teritoriului) Rusiei. Este ca si cum s-ar lovi de un zid, oprindu-se si deplasandu-se circular in zona in care ajung", a declarat Andras Reis, purtatorul de cuvant al Serviciului ungar de Meteorologie, potrivit MEDIAFAX.

Rezultatul acestui fenomen au fost precipitatii puternice, in special in iunie, care au produs importante inundatii in Ungaria, dar si in tari vecine, ca Slovacia sau Romania. Autoritatile ungare au inregistrat peste 300 de locuinte distruse, in zona nord-estica a tarii, estimand valoarea pagubelor la suma de aproximativ 200 de miliarde de forinti (aproximativ 942 de milioane de dolari).

In nord-estul Ungariei se afla si regiunea viticola Tokaj, unde fermierii asteapta, in urmatoarele doua luni, o vreme mai putin umeda, dupa ploile si grindina de peste vara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.