Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta a anuntat ca se teme ca incendiile care devasteaza zona se vor propaga catre zona iradiata de explozia din 1986 de la centrala nucleara din Cernobil, ceea ce ar putea elibera particule radioactive in atmosfera.
"Controlam minutios situatia in regiunea Briansk, in special in sud, in districtul Novozibkov, care a fost poluat in mod semnificativ dupa catastrofa de la Cernobil", a declarat ministrul Serghei Soigu, in cadrul unei conferinte de presa, potrivit MEDIAFAX.

"Daca apare un incendiu acolo, radionucleele ar putea sa se ridice odata cu fumul si sa apara o noua zona poluata", a explicat el.

Regiunea Briansk, situata la frontiera cu Belarus si Ucraina, a fost iradiata de un nor radioactiv format in urma exploziei din 26 aprilie 1986 de la reactorul numarul 4 al centralei ucrainene Cernobil, cea mai mare catastrofa nucleara civila din toate timpurile.

Incendiile de padure care fac ravagii de o saptamana in vestul si centrul Rusiei ameninta si centrul nuclear de la Sarov (situat la 500 de kilometri est de Moscova), dar autoritatile au anuntat ca au evacuat materialele fisionabile si explozibile.

O centrala nucleara din regiunea Voronej (situata la 600 de kilometri sud de Moscova) se afla, de asemenea, in zona incendiilor, dar autoritatile au dat asigurari ca aceasta nu este amenintata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.