Ministerul de Externe de la Tiraspol cere Organizatiei Natiunilor Unite recunoasterea independentei, intr-o scrisoare transmisa la 26 iulie, in care saluta avizul Curtii Internationale de Justitie privind Kosovo, relateaza agentia Regnum, preluata de UNIMEDIA.

"Republica Moldoveneasca Nistreana constata inca o data si atrage atentia ONU ca republica corespunde tuturor criteriilor internationale de stat independent si intruneste toate conditiile necesare pentru a putea fi recunoscuta pe plan international", se afirma in scrisoarea oficiala a Ministerului de Externe al regimului separatist de la Tiraspol.

Documentul face referire la recunoasterea independentei Kosovo, apreciind ca aceasta inseamna acordarea statutului legitim principiului de autodeterminare a poporului, relateaza NewsIn.

"Ministerul de Externe al Transnistriei indeamna Organizatia Natiunilor Unite impreuna cu alte structuri internationale sa participe activ la elaborarea unor criterii unice de recunoastere a statelor, care si-au demonstrat de-a lungul anilor viabilitatea", se mai afirma in textul documentului trimis ONU.


UNIMEDIA aminteste ca autoritatile separatiste de la Tiraspol s-au adresat ONU si in 2008, solicitand recunoasterea independentei si facand referire la situatia din Kosovo.

La 22 iulie, Curtea Internationala de Justitie (CJI) de la Haga a decis ca declararea independentei Kosovo, la 17 februarie 2008, nu a incalcat legea internationala.

Majoritatea locuitorilor regiunii transnistrene s-au exprimat intr-un referendum desfasurat la 17 septembrie 2006 pentru independenta Transnistriei si aderarea ei ulterioara la Rusia.

Transnistria si-a declarat independenta fata de Republica Moldova la 2 septembrie 1990, dar aceasta nu este recunoscuta pe plan international. Rusia are in Transnistria trupe despre care afirma ca sunt de mentinere a pacii, iar Moscova sustine economic regimul separatist de la Tiraspol.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Cititi si: Tokes: Daca Kosovo a reusit, si noi vrem independenta in Transilvania!

Romania nu-si schimba pozitia: Nu recunoastem Kosovo!

Serbia e nemultumita: 55 de tari, "la un pas" de a recunoaste independenta Kosovo


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.