Aproximativ 80 la suta dintre noile infectii cu virusul HIV in Europa de Est si Asia Centrala afecteaza persoane care au cel mult 30 de ani, arata un raport publicat luni de UNICEF cu ocazia unei conferinte internationale pe tema SIDA, desfasurata la Viena, informeaza AFP.

Potrivit unui raport oficial, aproximativ 1,5 milioane de noi infectii cu HIV se inregistreaza in Europa de Est si in Asia Centrala, comparativ cu 900.000 in 2001.

In anumite parti ale Rusiei, inmultirea infectiilor a atins chiar nivelul de 700 la suta, subliniaza UNICEF, transmite MEDIAFAX.

Copiii strazii, tinerii in situatii sociale precare, prostituatele minore si consumatorii de droguri sunt categoriile cele mai vulnerabile. In regiunea analizata, aproximativ 1,3 milioane de copii cresc in orfelinate, dupa care ajung pe strazi si incep sa consume droguri. Un studiu efectuat la Sankt-Petersburg pe 300 de copii ai strazii arata ca 40 la suta dintre acestia sunt infectati cu HIV.

In Ucraina, o ancheta efectuata pe 800 de copii si tineri releva ca 56,7 dintre fete se prostitueaza. In afara de prostitutie, injectarea de droguri cu aceeasi seringa reprezinta o alta cauza principala de infectare cu HIV.

Raportul subliniaza ca este necesara o schimbare de mentalitate, atragand atentia ca accesul la educatie al tinerilor seropozitivi este limitat.

"Raportul este un apel pentru respectarea drepturilor si demnitatii tuturor persoanelor care risca sa fie contaminate", afirma directorul UNICEF, Anthony Lake.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.