Premierul de centru-dreapta Viktor Orban are de gand sa controleze presa si sa transforme mass-media publice in presa de partid, un fenomen care nu s-a mai intalnit in Europa Centrala de la caderea comunismului, scrie cotidianul The Washington Post intr-un editorial publicat luni.

Cand a mai fost prim-ministru (1998-2002), Viktor Orban a devenit persona non grata la Washington, in ciuda faptul ca tara sa era membra NATO. Administratia lui George W. Bush a fost ofensata de obiceiul lui Orban de a curta extrema-dreapta a Ungariei, care inca imbratiseaza nationalismul in stilul anilor 1930 si antisemitismul, reaminteste Washington Post.

Indepartat de la putere prin alegerile din 2002, Orban si-a petrecut opt ani in opozitie, dar la ultimele alegeri, din aprilie, a obtinut o victorie categorica, ce i-a adus partidului sau majoritate de doua treimi in Parlament, suficienta pentru a guverna fara ajutorul extremei-drepte. Multi ungari s-au gandit ca Orban isi va tempera politicile care in trecut au dat nastere la controverse. Pana acum, nu a facut-o, conchide sec cotidianul american.

Printre primele acte ale noului guvern al lui Orban a fost o lege prin care li se garanteaza pasapoarte etnicilor maghiari din alte tari - o masura tintind minoritatile maghiare din Slovacia, Romania si Serbia. Dat fiind ca primele doua sunt membre ale Uniunii Europene, iar a treia este candidata pare sa nu fi fost mare nevoie de o asemenea masura. Dar domnul Orban, din nou, ii curteaza pe cei din tara sa care niciodata nu au acceptat Tratatul de la Trianon din 1920, ce a redus teritoriul Ungariei la granitele din prezent.

Masura cu acordarea pasapoartelor poate fi considerata simbolica. Dar o a doua initiativa majora a noului guvern - o incercare de a impune un nou control asupra presei - nu este deloc asa, noteaza Washington Post.

In prima faza, Orban si-a folosit puternica majoritate parlamentara pentru a renunta la prevederea constitutionala care urmarea sa previna "monopolurile de informatie". Partidul sau a introdus apoi o propunere legislativa, care urmeaza sa fie votata luna aceasta, prin care vor fi comasate cateva autoritati care in prezent supervizeaza canalele publice de televiziune si radio, urmand sa fie creat un puternic consiliu media care sa stabileasca reglementari in domeniul public, dar si in cel privat. Presedintele acestui consiliu va fi numit de Orban, iar alti membri vor fi numiti de partidul aflat la conducere. Efectul, spune liderul opozitiei socialiste, este sa "transforme mass-media publice in media de partid", un fenomen care nu s-a mai intalnit in Europa Centerala de la caderea comunismului, noteaza Washington Post.

Citeste si:
Parlamentul din Ucraina urmează să adopte o lege a presei...
Parlamentul din Ucraina...

O a doua masura care priveste media si care va fi luata in toamna este de natura sa tulbure si mai mult, scrie cotidianul american. Se refera la extinderea reglementarilor guvernamentale referitoare la institutiile private din print si chiar la bloggeri si va deschide calea catre controlul continutului si inregimentarea institutiilor de presa la politicile guvernamentale, considera publicatia americana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.