Organizatia Armata Republicana Irlandeza (IRA) a transmis, ieri, un comunicat in care ordona incetarea luptei armate impotriva stapanirii britanice in Irlanda de Nord. Grupul care a comis in ultimele decenii zeci de atentate cu bomba impotriva cetatenilor britanici a declarat ca va inceta orice activitate violenta si ca va incerca sa rezolve divergentele cu Londra numai prin negocieri

Din 1997, IRA nu a mai comis nici un act de violenta impotriva britanicilor, limitandu-se la a monitoriza procesul de pace. Organizatia a declarat insa ca incetarea oricaror lupte armate nu inseamna si dezintegrarea sa. In declaratia de ieri, IRA a facut un apel la protestantii britanici si irlandezi sa accepte noua pozitie si sa o considere suficienta pentru reluarea negocierilor asupra impartirii puterii.

Tuturor voluntarilor li s-a ordonat sa ajute la dezvoltarea unor programe pur politice si democratice, exclusiv prin mijloace pasnice" ? se mai arata in comunicat. Si: "Voluntarii nu trebuie sa se angajeze in nici un fel de alte activitati". Se mai afirma ca majoritatea irlandezilor asteapta aplicarea acordului de pace din 1998, asa-numitul acord din "Vinerea Mare", doar ca acum mijloacele s-au schimbat, fiind exclusiv pasnice. Cu toate acestea, IRA considera ca actiunile teroriste de pana acum au fost total legitime.

"Reiteram ideea ca lupta armata a fost total legitima", se spune in comunicat. Gerry Adams, liderul partidului Sinn Fein, aripa politica a Irei, declarase marti ca un astfel de document al organizatiei ar aduce "o schimbare majora in politica ambelor parti". Martin McGuinness, vicepresedintele partidului, a declarat la Washinghton ca acest document reprezinta "inceputul unei noi ere", informeaza CNN.

Speculatiile ca un document ca acela dat publicitatii ieri ar putea aparea au fost sprijinite de eliberarea, miercuri noaptea, a lui Sean Kelly, un terorist al Armatei Republicane Irlandeze. Kelly fusese condamnat dupa ce in 1993 a pus al cale un atentat cu bomba in care au murit noua persoane, intr-un magazin din Belfast. Armata Republicana Irlandeza a declarat in 1919 Irlanda independenta, grupul fiind creat cu cativa ani mai devreme ca o alternativa la "Voluntarii Irlandezi" care luptau pentru independenta. In 1936, guvernul Republicii Irlanda scoate organizatia in afara legii, dupa un sangeros razboi civil intre IRA si armata regulata.

In 1969 are loc o noua divizare a organizatiei, o parte declarand incetarea focului, cealalta continuand razboiul cu "ocupantul britanic". In ultimele trei decenii, IRA este responsabila pentru moartea a aproximativ 3.600 de persoane. In 1997, IRA a decretat un armistitiu, insa fara a preda armele si munitia. Exisa temerea ca ar putea exista numerosi dizidenti care mai au capacitatea de a organiza atacuri teroriste.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.