La Beijing s-a deschis, ieri, a doua intalnire din cadrul celei de-a patra serii de negocieri asupra programului nuclear nord-coreean. Ziua a inceput cu interventia fiecarei parti prezente la negocieri - SUA, Japonia, Rusia, China si cele doua Corei - insa miza conclavului a fost constituita de pozitiile reprezentantilor Phenianului si ai Washingtonului, statele cheie in procesul de dezamorsare a crizei generate de programul nuclear nord-coreean. Reprezentantul Phenianului a avut ieri o pozitie dura fata de americani, carora le-a cerut numeroase concesii in schimbul renuntarii la programul nuclear.

"In timpul discutiilor bilaterale din Coreea de Nord si SUA, Phenianul a cerut americanilor sa-si retraga armele nucleare din Coreea de Sud, ca parte a programului mai larg de denuclearizare a intregii peninsule" a declarat, pentru Reuters, un oficial chinez. Washingtonul admite ca are in Coreea de Sud aproximativ 30.000 de militari, insa neaga prezenta in zona a oricarui tip de arma nucleara.

Citand o sursa diplomatica, agentia de stiri transmite ca Kim Kye-gwan, seful delegatiei nord-coreene, ar fi declarat ca "daca relatiile dintre Coreea de Nord si Statele Unite se vor normaliza, si amenintarea nucleara din partea Washingtonului ar fi inlaturata, si noi vom abandona programul nuclear". Christopher Hill, seful delegatiei americane a cerut insa nord-coreenilor sa faca primul pas si sa renunte ei mai intai la programul nuclear.

Coreea de Sud a continuat si ieri sa joace rolul arbitrului intre Washington si Phenian: delegatia sud-coreana a propus redactarea unui document care sa se sprijine pe doi "piloni", in speta promisiuni din partea ambelor parti, Statele Unite si Coreea de Nord, ca vor respecta doleantele celeilalte parti. "Coreea de Nord ar trebui sa acorde garantii ca va renunta la programul sau nuclear, in timp ce SUA vor trebui sa stabilizeze relatiile cu Phenianul si sa acorde garantii de securitate regimului comunist. Reprezentantul Japoniei a cerut si el Phenianului sa ia "decizii strategice substantiale" si sa adopte o atitudine mai cooperanta.

Expertii sunt sceptici privind posibilitatea ajungerii la un compromis in urmatoarele zile, insa deja dupa primele doua zile de negocieri, au fost facute progrese remarcabile. In prima zi, Christopher Hill a declarat ca SUA recunosc suveranitatea Coreii de Nord si ca nu intentioneaza in nici un caz sa recurga la masuri militare pentru dezamorsarea crizei. In urma cu numai doua luni, diplomatii americani vorbeau despre statul comunist ca despre un "avanpost al tiraniei". Cheia discutiilor

s-ar putea afla in acest moment la Seul, oficialii sud-coreeni anuntandu-si deja disponibilitatea de a ajuta statul comunist cu energie si hrana.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.