Saptamana inceputa ieri promite sa fie una cu adevarat istorica pentru Europa. Sefii de stat sau de guvern vor trebui sa raspunda joi si vineri la una dintre cele mai controversate probleme dezbatute uneori cu furie in ultimii ani: care sunt limitele Europei? Fizice, ideologice, religioase.
Raspunsul depinde de decizia asupra subiectului care va constitui principala dilema a summit-ului de la Bruxelles: "Trebuie sau nu considerata Turcia parte a Europei". Daca rapunsul va fi "da", atunci liderii celor 25 de state vor hotari inceperea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeana.

Inceperea negocierilor presupune ca ele vor fi incheiate la un moment dat, altfel spus, Europa se va invecina cu Irakul, Iranul sau Siria, ceea ce impinge Europa pana in Orientul Mijlociu extins. Aceasta vecinatate singura este de natura sa ridice noi si dificile probleme Uniunii Europene care va trebui sa renunte la autoizolarea in anistorie si sa se implice mai mult in problemele adevarate ale lumii. Acesta este si motivul pentru care o tara esentiala pentru constructia europeana - Franta - se opune din rasputeri aderarii Turciei la UE. Franta nu este o tara xenofoba si, ca natiune fundamental laica, este improbabil ca argumentele religioase sa aiba o importanta minima. Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ridicat semnificativ miza in momentul in care a declarat ca a refuza aderarea Turciei la UE creste riscul atacurilor teroriste islamiste pe sol european. In cazul in care va fi recomandata aderarea Turciei, pentru UE va deveni automat o problema aderarea unor tari precum Ucraina, Georgia sau Moldova. In fond, ar fi foarte greu pentru oricine sa argumenteze ca Turcia este mai europeana decat cele trei.

Saptamana aceasta este importanta si pentru Romania. Astazi, in reuniunea pregatitoare a ministrilor de externe, este de asteptat ca acestia sa confirme politic incheierea negocierilor de aderare a Romaniei, care va fi ratificata la summit-ul de la Bruxelles. Pentru noi incepe acum o perioada de doi ani extrem de dificila in care trebuie realizate la foc automat reformele suprimate de guvernarea Nastase. Cu toate acestea, fie ca aderarea se va produce in 2007 sau in 2008 (cum pare mai probabil), destinul european al Romaniei este definitiv fixat.

Tot saptamana aceasta, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, urmeaza sa prezinte "orientarile politice strategice" pentru urmatorii cinci ani. Socialistii si-au exprimat temerea ca Barroso va incerca o "rasturnare" spre dreapta a politicii Comisiei Europene, cu toate ca acesta a declarat ca nu va ataca fundamentele sociale ale Uniunii Europene.
Cu toate acestea, o reorientare spre centru-dreapta este mai mult decat dezirabila in conditiile in care economia "sociala" europeana risca sa cronicizeze stagnarea si sa largeasca distanta care o separa de Statele Unite.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.