Kirghizii au aprobat duminica, prin referendum, noua Constitutie, propusa dupa indepartatea de la putere a fostului presedinte Kurmanbek Bakiev.

Potrivit Comisiei electorale, noua lege fundamentala a fost aprobata cu peste 90% din voturi, relateaza agentia de presa Kabar, citata de CNN.

Presedintele interimar al fostei republici sovietice, Rosa Otunbaieva, in cursul acestui referendum, care deschide drumul spre o guvernare democratica, nu au fost inregistrate incidente, informeaza NewsIn.

"Credem ca referendumul este valid. Noua Constitutie a Republicii Kirghize a fost aprobata", a spus ea.


Presedintele interimar a precizat ca rata de participare a fost de 65,1%. Nu va mai fi vorba de un guvern interimar, ci de unul legal si legitim", a adaugat ea. "Lasam cuvantul interimar in urma", a afirmat Otunbaieva.

In total, 189 de observatori din 18 organizatii internationale au monitorizat referendumul. Circa 7.500 de politisti si tot atatia voluntari ai ajutat la desfasurarea in siguranta a consultarii publice.

Referendumul ar avut loc in urma violentelor interetnice, ce au izbucnit la 10 iunie in sud si s-au soldat cu mai mult de 270 de morti, potrivit bilantului oficial. Bilantul real ar putea fi insa de zece ori mai mare. [Bilantul real al violentelor din Kirgizstan]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.