Generalul american David Petraues a preluat comanda fortelor NATO din Afganistan, dupa ce Stanley McChrystal a fost demis din functie, relateaza CNN.

  • Obama da asigurari ca inlocuirea lui McChristal nu inseamna o schimbare de strategie in Afganistan
Presedintele american Barack Obama a dat asigurari ca inlocuirea generalului Stanley McChrystal cu David Petraeus in postul de comandat al trupelor NATO din Afganistan nu semnaleaza o schimbare de strategie si a cerut echipei sale sa dea dovada de "unitate in efortul" privind acest dosar.

Presedintele Obama a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca nu l-a revocat pe generalul Stanley McChrystal din cauza "insultelor personale", ci pentru ca acesta a avut un comportament care nu a fost potrivit cu criteriile cerute unui general.

  • La randul sau, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunta ca strategia Aliantei in Afganistan va ramane neschimbata, in pofida revocarii generalului Stanley McChrystal din functia de comandant al trupelor aliate. Pe de alta parte, presedintele afgan Hamid Karzai s-a declarat pregatit sa coopereze cu generalul David Petraeus, noul comandant al trupelor internationale din Afganistan, salutand numirea unui "general experimentat".

Generalul Stanley McChrystal, aflat in centrul unei controverse dupa declaratiile ironice la adresa unor inalti oficiali ai administratiei americane, inclusiv a vicepresedintelui Joe Biden, a fost demis din functia de comandant al fortelor NATO din Afganistan.

"Magnitudinea gravitatii"
greselii lui McChrystal este "profunda", a spus marti purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs. Secretarul apararii, Robert Gates, a spus ca generalul "a facut o greseala grava si a dat dovada de un rationament slab".

Generalul a prezentat scuze in urma acestui articol. "Prezint cele mai sincere scuze. A fost o greseala provocata de un rationament slab si nu ar fi trebuit sa se intample niciodata", a spus generalul.

"In cariera mea, am trait dupa principiile onoarei si integritatii profesionale. Ceea ce reflecta acest articol nu corespunde acestor standarde. Am un respect urias pentru presedintele Obama si echipa sa pe securitate, precum si pentru liderii civili si trupele care lupta in acest razboi", a subliniat el.

  • In articolul din Rolling Stone, generalul a spus ca s-a simtit tradat de ambasadorul american la Kabul, Karl Eikenberry. El a spus ca s-a simtit tradat de ambasador in cursul unei dezbateri la Casa Alba privitoare la trupe suplimentare pentru Afganistan. Generalul a sugerat ca ambasadorul a folosit un memoriu intern care punea sub semnul intrebarii cererea de trupe suplimentare, ca mod de a se proteja de viitoarele critici legate de desfasurarea suplimentara.

"Imi place Karl, il stiu de ani de zile, dar nu ne-a mai spus niciodata asa ceva. Este unul dintre aceia care isi apara flancurile pentru cartile de istorie. Daca esuam, poate spune 'V-am spus eu'", a declarat generalul.
Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

  • McChrystal a parut sa glumeasca atunci cind a fost intrebat ceva despre vicepresedinte. "Ma intrebati despre vicepresedintele Biden? Cine este asta?". Un ajutor vorbeste apoi despre o intalnire importanta din Biroul Oval, in urma cu un an. Ajutorul spune ca a fost "doar o oportunitate pentru fotografii", adaugand ca "Obama in mod clar nu stia nimic despre el, cine era. Seful a fost destul de dezamagit".
Un alt ajutor se refera la consilierul pe securitate nationala, James Jones, ca la "un ceas oprit in 1985".

Despre un e-mail de la trimisul special american in Pakistan si Afganistan, Richard Holbrooke, generalul spune: "Oh, inca un e-mail de la Holbrooke. Nici nu vreau sa il deschid".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.