Liderul belarus Aleksandr Lukasenko a anuntat marti ca a ordonat inchiderea tranzitului gazului, atat timp cat Gazprom nu il plateste. Oficiali belarusi au declarat ca gazul rusesc furnizat in luna mai a fost platit, in timp ce Ucraina a anuntat ca ramane neutra la conflictul gazului dintre Moscova si Minsk.

"Atat timp cat nu ni se dau banii datorati pentru sase luni, tranzitul gazului va ramane inchis", a spus Lukasenko, la o intalnire cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. "Gazprom ne datoreaza 260 de milioane de dolari, inclusiv pentru tranzitul din mai", a subliniat Lukasenko. El a adaugat ca Minskul ii datoreaza Moscovei 190 de milioane de dolari, transmite NewsIn, citand RIA Novosti.

Totodata, o purtatoare de cuvant a Ministerului Energiei de la Minsk, Liudmila Zenkovici, a anuntat ca Belarusul a platit pentru gazul rusesc furnizat in luna mai. "Fara a astepta ca Gazprom sa plateasca pentru tranzitul gazului rusesc pe teritoriul Belarusului, Belarusul a platit in totalitate pentru gazul rusesc furnizat in mai", a spus Zenkovici.

Ea nu a oferit detalii in legatura cu pretul platit. Belarusul refuza sa plateasca gazul rusesc la pretul stabilit, de 169 de dolari pentru 1.000 de metri cubi in primul trimestru, respectiv 185 de dolari in al doilea trimestru, si plateste 150 de dolari incepand din 1 ianuarie.


Luni, presedintele Dimitri Medvedev a ordonat reducerea cu 15% a livrarilor de gaz catre Belarus, iar marti, Gazprom a anuntat ca a redus livrarile catre Minsk si mai mult, la 30%, in timp ce tara condusa de Lukasenko a amenintat ca va lua din gazul care tranziteaza spre Europa. "In ultimele 24 de ore, Belarusul nu a luat nicio masura pentru a plati datoriile pentru livrarea de gaz natural, iar din 22 iunie, la ora 10.00 dimineata, a fost introdusa o reducere cu 30% a fluxului de gaz", a declarat seful Gazprom, Aleksei Miller.

Un purtator de cuvant al companiei ruse, Serghei Kuprianov, a anuntat intr-o conferinta de presa ca Belarusul ameninta sa inceapa sa ia gaz din conductele de tranzit catre Europa. "Am primit o scrisoare din partea prim vicepremierului belarus Semasko, fara nicio propunere precisa privind plata datoriei. Scrisoarea contine o amenintare ca Belarusul va incepe sa ia gaz din conducta de tranzit, pentru nevoile economiei nationale, dar vor fi reduse si mai mult livrarile", a spus el.

Citeste si:
Nicușor Dan: „Datoria la Termoenergetica va fi achitată integral...
Nicușor Dan: „Datoria la...

Vicepresedintele Gazprom, Alexander Medvedev, a incercat sa calmeze consumatorii europeni, care se tem ca diferendul comercial va afecta livrarile catre ei. "Vom face totul pentru a ne asigura ca clientii nostri europeni nu sunt afectati", a spus el.

  • Ucraina ramane neutra in conflictul gazelor

In timp ce Minskul si Moscova se cearta, Ucraina a anuntat ca va ramane neutra in acest conflict al gazului dintre Rusia si Belarus. "La nivel politic, Ucraina este absolut neutra in acest conflict: nu incercam in niciun fel sa intervenim intr-un conflict economic", a anuntat Ministerul de Externe de la Kiev, potrivit Kyiv Post

Ministerul a notat ca este evident ca acesta este un conflict intre entitati de afaceri, care vizeaza doar chestiuni financiare.

Intrebat daca relatiile dintre Kiev si Minsk s-ar putea inrautati in urma unei cresteri a tranzitului gazului rusesc prin Ucraina spre Europa, un purtator de cuvant a declarat ca Ministerul de Externe de la Kiev va face tot ce poate pentru a mentine relatii bune cu Belarusul. "Sistemul Ucrainei de transportare a gazului este cea mai de incredere ruta catre Europa", a subliniat el.

Citeste si:
Cât gaz mai avem în depozite. România are cea mai rapidă rată de...
Cât gaz mai avem în depozite....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.