NASA a reluat seria zborurilor cu navetele spatiale

Naveta spatiala americana Discovery a fost lansata cu succes ieri, dupa doi ani si jumatate de la catastrofa navetei Columbia (petrecuta la 1 februarie 2003), tragedie care a dus la suspendarea acestor zboruri. Naveta Discovery are la bord sapte astronauti, a caror misiune e sa testeze noile echipamente menite sa previna accidente similare, precum si sa aduca pe Statia Spatiala Internationala (ISS) 12 tone de provizii si piese de schimb.

La lansarea navetei Discovery de la Centrul Spatial Kennedy din Cape Cannaveral, Florida, care s-a produs la ora prevazuta - 10,39 (17,39 - ora Romaniei), a asistat si Prima Doamna a SUA, Laura Bush. Naveta a parut ca se ridica cu incetinitorul de pe rampa de lansare, dar intr-un minut ea a atins deja 1.600 km/h.

Dupa doua minute, cand naveta a atins altitudinea de 45 km si viteza de 4.800 km/h, cele doua rachete purtatoare s-au desprins si au cazut in Atlantic. Cele trei motoare ale navetei au ramas in functiune pe toata durata de opt minute si 40 de secunde a ascensiunii. La iesirea pe orbita, motoarele s-au oprit, rezervorul central a fost desprins, iar naveta si-a continuat drumul spre ISS cu 8 km/s.

Teste de securitate

Dupa aproximativ 35 de minute, doua motoare mici au fost actionate timp de trei minute, naveta Discovery efectuand, cu ajutorul lor, manevrele orbitale necesare pentru apropierea de ISS, dar andocarea la statie va avea loc abia maine, dupa ce echipajul va inspecta scutul termic de pe varful si aripile navetei, pentru a depista eventuale avarii ale acestuia, de tipul celor care au provocat catastrofa navetei Columbia.

In acelasi scop, doua avioane de vanatoare si 100 de camere aflate la sol au filmat din toate unghiurile primele secunde de dupa lansare.
Imaginile vor fi investigate de specialisti care vor cauta eventuale urme ale unor fragmente desprinse din naveta, si abia dupa aceasta analiza, care va dura 6 zile (din cele 12, cat dureaza misiunea), NASA va da un verdict privind capacitatea navetei de a reveni in siguranta pe Pamant.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.