Serviciile speciale de la Washington: insurgentii sunt inclusiv in politia irakiana antrenata de americani

Insurgentii si criminalii sunt chiar in sanul politiei irakiene, in pofida faptului ca programele de instructie ale fortelor SUA incep sa isi dovedeasca eficienta. Aceasta este concluzia alarmanta a unui raport publicat la Washington si elaborat de responsabili ai Pentagonului si ai Departamentului de Stat, dupa cum informeaza si CNN. Autorii documentului de 100 de pagini recunosc ca "procedurile de recrutare si validare a candidatilor au o serie de carente", fapt care a facut posibila infiltrarea, in randul politiei irakiene, a unor elemente ostile. Potrivit raportului citat, foarte multi dintre cei recrutati in politia irakiana sunt semi-analfabeti, unii au dosare penale, iar altii sunt handicapati. Concluzia ingrijoratoare a documentului suna insa astfel: "Exista suficiente probe care atesta ca insurgentii se afla acum in randul esaloanelor Serviciului Irakian de Politie."

In acelasi timp, autorii documentului admit ca, de la sosirea tinerilor recruti in centrele de formare - create de coalitia americano-britanica, incepand cu mai 2004, pentru a constitui, pana la sfarsitul anului 2006, o politie moderna, alcatuita din 135.000 de oameni - riscul "de a inrola criminali in serviciile de politie irakiene constituie o preocupare permanenta", noteaza Mediafax. Un oficial de la Departamentul de Stat a afirmat ca nu are dubii in legatura cu prezenta insurgentilor in cadrul politiei irakiene, insa nu a putut preciza ce proportie ar reprezenta ei. "Stiu ca acest lucru se intampla. Sunt persoane care mi-au spus ca au vazut astfel de cazuri. Dar in ce proportie, nu stiu", a declarat responsabilul, citat sub acoperirea anonimatului.

Teroristii au eliminat deja 1600 de politisti si recruti

Nu de putine ori administratia Bush a tinut sa afirme ca antrenarea si pregatirea eficienta a politiei irakiene reprezinta una dintre conditiile cheie pentru retragerea militarilor americani din Irak, dar, de fiecare data, Washingtonul a refuzat sa mentioneze un calendar al acestei actiuni.

CNN aminteste ca cele mai sangeroase atentate din Irak au fost comise in ultima perioada in fata posturilor de politie si la centrele de recrutare ale armatei, tinta atacurilor fiind tocmai barbatii irakieni care stateau la coada la recrutare. Conform raportului elaborat de specialistii americani, peste 1600 de politisti si recruti si-au pierdut viata in ultimul an in atacurile insurgentilor.

Redactat in urma unei anchete efectuate, in februarie si martie, de o echipa de sase inspectori americani, documentul precizeaza ca "programele de formare ale coalitiei s-au soldat cu un succes notabil, chiar daca politia irakiana inca nu poate asigura securitatea pe intreg teritoriul tarii". La capitolul realizari, raportul mentioneaza cu precadere "performanta buna" de care a dat dovada politia irakiana in timpul alegerilor din ianuarie, prezenta mai vizibila pe strazi si sondajele care arata un respect in crestere al irakienilor fata de fortele de ordine.

Anchetatorii incheie raportul cu 30 de recomandari, propunand cu precadere o mai mare implicare a Guvernului de la Bagdad in formarea fortelor politiei si deblocarea unor fonduri importante acordate pentru aprofundarea instructiei, limitate in prezent la opt saptamani.

Arme experimentale anti-protestatari

Trupele americane din Irak vor folosi in curand o arma experimentala neletala, care, in loc de gloante, lanseaza un curent invizibil de energie, pentru a-i respinge pe protestatri, fara sa ucida civili, informeaza Rador. Radiatia similara unor forme de radar lansate de asa-numitul sistem de respingere activa penetreaza pielea imediat sub suprafata si cauzeaza o senzatie severa de arsura, atata timp cat sistemul nu este oprit. Potrivit Pentagonului, testele au aratat ca arma nu afecteaza organismul pe lunga durata. In aceasta vara vor avea loc de altfel demonstratii publice, iar in Irak se asteapta ca noua arma neletala sa fie folosita in cateva luni. Este prima arma care ar putea rezolva una dintre cele mai dure probleme ale razboiului, uciderea fara voie a civililor nevinovati, in situatia in care militarii de la punctele de control deschid focul asupra unor convoaie sau vehicule care par sa aiba intentii incerte; decat sa riste un atac cu bomba, trupele deschid mai curand focul.

Polonia nu se mai retrage

Pe plan politic, Coalitia a inregistrat insa o victorie: premierul polonez, Marek Belka, a declarat, ieri, la Bagdad, ca tara sa este hotarata sa mentina cei 1400 de militari pe teritoriul irakian, dupa ce tocmai se anuntase posibila retragere a acestora, informeaza Rompres."Suntem hotarati sa mentinem contingentul militar in Irak", a declarat Belka, dupa o intalnire cu omologul sau irakian Ibrahim al-Jaafari. Oficialul polonez a precizat ca in viitor trupele se vor concentra pe misiuni de instruire, si nu de stabilizare asa cum se intampla in prezent.Aliata a Washingtonului de la inceputul crizei irakiene, Polonia comanda in Irak o divizie multinationala de 4000 de militari, inclusiv 1.400 de soldati polonezi. La randul sau, Jaafari a afirmat ca Guvernul irakian doreste mentinerea in tara a fortelor poloneze. "Am pus accentul pe necesitatea ca trupele poloneze sa ramana aici, pentru a antrena fortele irakiene, desi inregistram progrese pentru a putea asigura securitatea in mai multe provincii, fara ajutorul fortelor multinationale", a spus el.

Noua Constitutie ingradeste libertatea femeii

Lucrurile nu merg insa prea bine nici in ceea ce priveste Constitutia irakiana, in curs de elaborare. Potrivit agentiilor de presa straine care au intrat in posesia textului, proiectul viitoarei legi fundamentale a Irakului acorda un rol major Islamului in legea civila, existand riscul ca femeile sa nu mai beneficieze de drepturi in cazul casatoriei, al divortului si al mostenirilor. Capitolul referitor la legea civila din proiectul Constitutiei irakiene ce urmeaza sa fie supusa unui referendum la jumatatea lunii octombrie, vizeaza drepturile si indatoririle cetatenilor, precum si libertatile publice si private. Pe de alta parte, cei 12 membri ai delegatiei sunnite care fac parte din echipa de elaborare a legii fundamentale au decis, ieri, sa revina in Comitetul Constitutional, dupa ce, luni, hotarasera sa boicoteze lucrarile ca urmare a asasinarii a doi dintre colegii lor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.