Guvernul de la Chisinau a aprobat joi candidatura lui Iurie Renita pentru functia de ambasador in Romania, acesta urmand sa-si inceapa activitatea de indata ce va fi numit si prin decret prezidential.

Guvernul moldovean a aprobat joi primii zece ambasadori in strainatate dupa mai bine de jumatate de an, alti patru asteptand agrementul tarilor-gazda, informeaza Publika TV, conform NewsIn.

Alaturi de candidatura lui Iurie Renita ca ambasador in Romania, executivul moldovean a mai aprobat numirea unor noi ambasadori in Ucraina, Belarus, Lituania, Franta, Cehia, Austria, Germania, Suedia si China.

Comisia parlamentara pentru politica externa si integrare europeana de la Chisinau avizase la 27 mai candidatura viitorului reprezentant diplomatic al R.Moldova in Romania, Iurie Renita.

Iurie Renita, viitorul ambasador moldovean in Romania, este ziarist de profesie, dar a facut si studii diplomatice. A activat in cadrul Ministerului de Externe de la Chisinau, a fost consilier pe probleme militare la Ambasada Republicii Moldova in SUA, secretar la misiunea OSCE din Croatia, iar din 2007 este manager al unei companii americane din R. Moldova.

Numele noului ambasador propus la Bucuresti de Republica Moldova a fost anuntat la 26 aprilie de presedintele Mihai Ghimpu, intr-o emisiune de televiziune. "E un specialist foarte bun, cu experienta diplomatica buna, vorbeste limba romana, a lucrat si in minister, a lucrat si la OSCE, si in proiecte, arata si bine, inalt, frumos, cu mustati, o sa ne reprezinte bine", a schitat presedintele interimar portretul noului reprezentant diplomatic propus sa reprezinte Chisinaul la Bucuresti.

La 8 mai, Chisinaul a primit aprobarea partii romane privind numirea lui Iurie Renita in functia de ambasador al Republicii Moldova la Bucuresti.

Republica Moldova nu are ambasador in Romania de mai bine de un an. Nominalizarea unui nou reprezentant diplomatic era cu atat mai asteptata, cu cat noul ambasador al Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca, si-a prezentat deja scrisorile de acreditare. Ocuparea celor doua posturi de ambasador, la Chisinau si respectiv Bucuresti, este considerata o etapa esentiala pentru consolidarea relatiilor bilaterale, care au inceput o detensionare treptata dupa venirea la putere in tara vecina a Aliantei pentru Integrare Europeana.

Citeste si:
Ambasadorul Germaniei, declarații la 30 de ani de la semnarea...
Ambasadorul Germaniei,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.