Premierul nord-coreean a fost demis din functie, iar cumnatul liderului regimului de la Phenian a devenit vicepresedintele Comisiei nationale de aparare, cea mai inalta functie dupa a lui Kim Jong-Il, o posibila masura pentru a asigura succesiunea ereditara la putere, relateaza Yonhap.

Kim Jong-Il participa luni la cea de a doua reuniune a Parlamentului nord-coreean de anul acesta. Este prima data cand statul comunist organizeaza doua sesiuni ale Parlamentului din 2003, informeaza NewsIn.

Liderul de la Phenian nu a participat la prima sesiune a legislativului, in 9 aprilie.

Potrivit agentiei oficiale nord-coreene KCNA, Jang Song-thaek, care conduce un departament al Partidului Muncitorilor, a devenit vicepresedintele Comisiei nationale de aparare, cea mai inalta functie dupa a lui Kim Jong-Il.

Aceasta promovare ar putea sugera ca Kim, in varsta de 68 de ani, isi continua eforturile de a transfera puterea celui mai mic fiu al sau, Kim Jong-un.

De asemenea, Choe Yong-rim, secretar sef al Comisiei Partidului Muncitorilor de la Phenian, a devenit premier. Choe a sustinut un discurs la un miting in 30 mai, cand peste 100.000 de persoane au criticat Coreea de Sud si Statele Unite pentru ca acuza regimul comunist pentru scufundarea unui vas militar.

  • Parlamentul nord-coreean se reuneste pentru a doua oara anul acesta, o premiera dupa 2003

Parlamentul nord-coreean urmeaza sa se reuneasca intr-o a doua sesiune anul acesta, un eveniment foarte rar ce intervine pe fondul scufundarii vasului sud-coreean Cheonan, pentru care este acuzat Phenianul, relateaza BBC. [Cele doua Corei, “la cutite”]

Este prima data cand statul comunist organizeaza doua sesiuni ale Parlamentului din 2003.

Motivul acestei convocari nu este clar. Dar intervine in conditiile in care relatiile dintre cele doua Corei s-au tensionat dupa atacul asupra vasului Cheonan, din 26 martie, soldat cu moartea a 46 de persoane.

O comisie internationala de experti a afirmat ca o torpila lansata de un submarin nord-corean a provocat scufundarea vasului. Phenianul a negat informatiile.

Coreea de Sud a sesizat Consiliul de Securitate al ONU in acest dosar, o masura pe care regimul lu Kim Jong-Il a calificat-o duminica drept intolerabila. [Atacul nord-coreean: Coreea de Sud cere ajutorul Consiliului de Securitate]

Citeste si:
Președintele Vladimir Putin dorește ca Rusia și Coreea de Nord să...
Președintele Vladimir Putin...

Parlamentul nord-coreean se reuneste de obicei o data pe an, cand aproba legile noi si initiativele politice formulate de conducere.
La ultima sesiune, din luna aprilie, legislativul s-a concentrat pe probleme economice.

Noua sesiune a fost anuntata in 18 mai, cu doua zile inainte ca expertii sa publice raportul privind scufundarea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.