Zeci de mii de persoane au protestat sambata pe strazile din marile capitale europene fata de raidul israelian vizand un convoi umanitar care incerca sa ajunga in Fasia Gaza.

La Istanbul, circa 10.000 de manifestanti au raspuns apelului ONG-ului islamist IHH. Unii dintre ei au ars drapele israeliene, relateaza NewsIn.

In Franta, aproape 20.000 de persoane - pana la 70.000 potrivit organizatorilor - au protestat in 10 orase. Numai la Paris, 5.000 de persoane, printre care si evrei, au defilat in centrul capitalei. Franta numara cele mai mari comunitati de evrei si de musulmani din Europa.

La Londra,
mai multe mii de persoane s-au strans in fata resedintei premierului David Cameron, de unde s-au indreptat spre ambasada Israelului. "Eliberati, eliberati Palestina", "Opriti pirateria israeliana", au scandat manifestantii, fluturand drapele palestiniene.

Circa 2.000 de persoane potrivit politiei, 5.000 potrivit organizatorilor, au protestat si in centrul Edinborough, in timp ce la Dublin mai multe sute de oameni si-au exprimat sustinerea fata de activistii de pe vasul Rachel Corrie, interceptat de marina israeliana intr-o operatiune fara victime.

Si la Barcelona, in nord-estul Spaniei, 2.000 de persoane au protestat fata de raidul israelian.

Comandourile israeliene au luat cu asalt luni "Flotila libertatii", care transporta ajutoare spre Gaza. Cele sase nave aveau la bord cel putin 600 de activisti. Potrivit presei, atacul israelian s-a soldat cu 19 morti, dar Israelul nu a confirmat decat noua decese.

Incidentul a generat un val de critici internationale la adresa Israelului, numeroase voci cerand ridicarea blocadei. [ ONU catre Israel: Ridicati blocada pentru Gaza! ]

Citeste si : Turcia acuza Israelul de masacru

Soldat israelian, care a ucis sase pasageri ai convoiului umanitar, ar putea fi decorat


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.