Fortele israeliene au capturat vasul irlandez Rachel Corrie, care se indrepta spre Fasia Gaza, dar nu s-au inregistrat violente, relateaza ABC News.

"(Soldati - n.red.) s-au urcat la bord, iar echipajul si pasagerii nu au opus rezistenta", a declarat o purtatoare de cuvant a armatei israeliene, precizand ca nu au fost folosite elicoptere.

Vasul este dus in prezent in portul israelian Ashdod, unde va fi inspectata incarcatura, care va fi transferata apoi in Fasia Gaza pe uscat, relateaza NewsIn.

Decizia de a captura nava a intervenit dupa ce echipajul a respins patru apeluri ale marinei israeliene de a-si schimba directia si de a nu incerca sa forteze blocada impusa de Israel asupra Fasiei Gaza.

Vasul irlandez Rachel Corrie, numit dupa o activista americana ucisa in Gaza in urma cu cativa ani, are la bord 550 de tone de ciment, materiale educationale, jucarii si echipamente medicale.

La bordul vasului se afla in prezent Mairead Corrigan Maguire, laureat al premiului Nobel pentru pace, si Denis Halliday, un fost diplomat irlandez care a servit ca asistent al secretarului general al ONU.

Fasia Gaza, "motiv de razboi diplomatic" intre Israel si Turcia

Comandourile israeliene au luat cu asalt luni "Flotila libertatii", care transporta ajutoare spre Gaza. Cele sase nave aveau la bord cel putin 600 de activisti. Potrivit presei, atacul israelian s-a soldat cu 19 morti, dar Israelul nu a confirmat decat noua decese. [Turcia acuza Israelul de masacru]

ONU catre Israel: Ridicati blocada pentru Gaza!

Incidentul a generat un val de critici internationale la adresa Israelului, numeroase voci cerand ridicarea blocadei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.