ONG-ul Miscarea pentru Gaza Libera a pierdut contactul cu vasul irlandez Rachel Corrie, care intentioneaza sa sparga blocada impusa de Israel asupra Fasiei Gaza.

Organizatia a acuzat Ierusalimul de sabotarea sistemelor de la bordul vasului, printre ai carui pasageri se numara un laureat al premiului Nobel pentru pace si un fost adjunct al secretarului general al ONU, relateaza Daily Telegraph, citat de NewsIn.

In consecinta, asociatia intentioneaza sa retraga vasul inapoi in port, unde ar urma sa se imbarcheze numeroase celebritati si jurnalisti, intr-o provocare directa la adresa Israelului.

Vasul, care transporta ciment, produse medicale, echipamente educationale si scaune cu rotile, a pornit spre Gaza sambata, im pofida avertismentelor Israelului.

"Situatia este ca am pierdut contactul cu vasul. Presupunem ca este un sabotaj din partea israelienilor", a declarat Audrey Bomse, din Miscarea pentru Gaza Libera. "In replica la aceste amenintari, vom ancora Rachel Corrie intr-un port, vom mai imbarca celebritati si insistam ca jurnalisti din toata lumea sa vina cu noi. Speram sa revina comunicatiile pentru a-i putea informa de decizie", a adaugat ea.

Se crede ca organizatorii iau in calcul posibilitatea de a mai trimite un vas sa insoteasca Rachel Corrie, daca nu vor fi reluate comunicatiile.

La bordul vasului se afla in prezent Mairead Corrigan Maguire, laureat al premiului Nobel pentru pace, si Denis Halliday, un fost diplomat irlandez care a servit ca asistent al secretarului general al ONU.

Comandourile israeliene au luat cu asalt luni "Flotila libertatii", care transporta ajutoare spre Gaza. Cele sase nave aveau la bord cel putin 600 de activisti. Potrivit presei, atacul israelian s-a soldat cu 19 morti, dar Israelul nu a confirmat decat noua decese.

Incidentul a generat un val de critici internationale la adresa Israelului, numeroase voci cerand ridicarea blocadei.


Activistii britanici: Am fost batuti de soldatii israelieni


Marina israeliana a atacat un convoi cu ajutoare pentru Gaza

Citeste si:
Căpitănia Tulcea: Nu există pericol de scufundare în cazul vasului...
Căpitănia Tulcea, declarații...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.