Presedintele Traian Basescu a subliniat,miercuri,dupa o intalnire cu omologul sau georgian, Mihail Saakasvili, ca Romania nu sustine proiectul de tratat de securitate europeana propus de presedintele rus Dmitri Medvedev, aratand ca exista deja structuri care sa solutioneze problemele de securitate.

"Nu in ultimul rand, l-am informat pe dl. presedinte Sakaasvili ca Romania nu sustine proiectul de tratat de securitate europeana, propus de presedintele Medvedev, noi considerand ca exista mecanismele care sa solutioneze aceste probleme - in primul rand OSCE si NATO. Nu putem accepta - sau punctul de vedere romanesc este ca nu se poate aseza deasupra acestor structuri internationale si o propunere venita de la Moscova. Avem structuri in care sa discutam securitatea europeana", a declarat Basescu in cadrul unei conferinte sustinute miercuri la Palatul Cotroceni alaturi de presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, relateaza NewsIn.

  • Cum vrea Rusia sa scape de mostenirea Razboiului Rece?

Presedintele Dmitri Medvedev a formulat in iunie 2008, la Berlin, ideea unui tratat de securitate in Europa, care sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriala a statelor, nerecurgerea la forta armata, controlul armamentului si principiul potrivit caruia nicio organizatie internationala nu are dreptul exclusiv de a asigura securitatea in Europa. Potrivit Kremlinului, scopul tratatului este de a crea, in domeniul securitatii politico-militare, un spatiu unic si indivizibil in zona euroatlantica, pentru a "scapa definitiv de mostenirea Razboiului Rece".

Rusia este ingrijorata de extinderea NATO si liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, este de parere ca institutii de pe vremea Razboiului Rece, precum Alianta, nu sunt suficiente pentru a dezamorsa tensiunile intr-o lume mulipolara. El a propus, deci, un Tratat de securitate europeana, care sa acorde statut egal tarilor participante, sa previna adoptarea unor politici in detrimentul Rusiei si sa nege oricarei tari sau aliante dreptul de a mentine pacea si stabilitatea pe continent.

Ideea principala avansata de Medvedev este ca fiecare membru al acestui tratat sa nu poata asigura securitatea nationala decat tinand cont de interesele tuturor celorlalti semnatari ai textului. "Orice masura in materie de securitate luata de vreuna dintre partile semnatare ale Tratatului (...) trebuie sa fie pusa in aplicare tinand cont de interesele in materie de securitate ale tuturor celorlalte parti", stipuleaza articolul 1 al proiectului lui Medvedev.

Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

Textul interzice, de asemenea, orice actiune militara intre semnatarii tratatului, precum si "sustinerea oricarei actiuni sau activitati ce poate afecta in mod semnificativ orice alta parte sau parti ale tratatului". Proiectul mai stipuleaza ca un membru al tratatului va putea cere explicatii referitoare la orice masura legala sau administrativa luata de o alta tara sau organizatie ce "i-ar putea afecta securitatea".

Rusia isi exprima frecvent ingrijorarea fata de initiativele tarilor din NATO si ale Statelor Unite, considerand ca ele aduc prejudicii securitatii ruse.
Initiativa presedintelui rus a avut parte pana in prezent de o primire mai degraba reticenta in lumea occidentala.

Viitorul Tratatului de securitate europeana s-ar putea defini la incheierea summitului OSCE care va avea loc la Astana, anul acesta. NATO este dispusa sa discute initiativa presedintelui rus Dmitri Medvedev privind securitatea europeana si propune desfasurarea discutiilor in cadrul OSCE, insa nu considera necesara semnarea unui acord, a spus, in decembrie 2009, la Moscova, secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.