Premierul japonez Yukio Hatoyama si-a anuntat miercuri demisia, pe fondul unor divergente privind baza americana de la Okinawa.

"Voi demisiona", a declarat Hatoyama in Parlament, potrivit televiziunii japoneze NHK, citata de CNN.

Hatoyama (foto), care a fost investit in functie in luna septembrie, s-a confruntat cu critici dupa ce a revenit adupra angajamentului de a muta o baza militara americana din Okinawa, pentru a usura povara suportata de aceasta insula, care gazduieste majoritatea trupelor SUA din Japonia, relateaza NewsIn.

Partidul Democratic al Japoniei, al premierului, a format o coalitie cu partidul Social Democratic (SDP). Duminica, lidera SDP Mizuho Fukushima, a declarat ca formatiunea se va retrage din coalitia de guvernare in urma disputei privind relocarea bazei.

Fukishima, fost ministru al consumatorilor, a fost demis vineri din cabinetul Hatoyama, pentru ca nici ea, nici partidul sau, nu au sustinut decizia Guvernului de a nu muta baza aeriana americana Futenma de pe insula Okinawa.

Retragerea SDP nu amenintat majoritatea detinuta de Partidul Democratic al Japoniei in camera inferioara a Parlamentului, dar slabeste puterea sa de negociere in camera superioara. De asemenea, aminta pozitia politica a lui Hatoyama inainte de alegerile pentru camera superioara, ce urmeaza sa aiba loc in vara.

Cine este Yukio Hatoyama?

In varsta de 63 de ani si de profesie inginer, Yuri, care si-a facut o parte din studii in Statele Unite, este nepotul fostului premier Ichiro Hatoyama (1954 - 1956) si fiul fostului Ministru de Externe Iichiro Hatoyama. In ciuda apartenentei sale la elita nipona - bunicul din partea mamei este fondatorul fabricantului de anvelope Bridgestone - premierul, aflat in fruntea celor mai bogati alesi din Parlament, a promis "sa construiasca o societate prietenoasa" si sa duca "o politica bazata pe dragoste".

Citeste si:
Un japonez de la Semimaratonul București a intrat în stop...
Un japonez ce participa la...

De asemenea, el a promis ca va sparge puternicul monopol al birocratilor din administratie si din viata politica din Japonia, ca va reduce cheltuirea fondurilor publice si va redistribui venitul national spre zonele rurale si in sprijinul celor defavorizati.

Hatoyama s-a confruntat, insa, cu critici dupa ce a revenit asupra angajamentului de a muta o baza militara americana din Okinawa, pentru a usura povara suportata de aceasta insula, care gazduieste majoritatea trupelor SUA din Japonia.

Provenind, ca si fratele sau Kunio, din marele Partid Liberal-Democrat (PLD, dreapta), Yukio Hatoyama s-a distantat de familia sa politica de origine in 1993, pentru a fonda, trei ani mai tarziu, impreuna cu alti disidenti si oponenti, Partidul Democratic din Japonia (PDJ, centru).

Dupa ce a condus partidul intre 1999 si 2002, el a fost timp de mai multi ani mana dreapta a presedintelui PDJ Ichiro Ozawa, inainte de a-i succede in mai anul acesta, in urma demisiei acestuia provocata de un scandal de finantare politica. Licentiat in inginerie al prestigioasei Universitati din Tokyo (Todai), Yukio Hatoyama a studiat, de asemenea, la Universitatea Stanford din Statele Unite inainte de a preda economia la Universitatea Senshu din Tokyo.

Citeste si:
Premierul Florin Cîţu a cerut verificări la Apele Române
Premierul Florin Cîţu a cerut...

Hatoyama si-a inceput cariera politica dupa ce a fost ales in 1986 intr-o circumscriptie din nordul insulei Hokkaido, unde familia sa detinea proprietati. Cu toate acestea, el sustine ca nu este "un politician traditional", cum este cazul de cele mai multe ori in Japonia, unde fiefurile electorale se transmit din generatie in generatie, deoarece bunicul si tatal sau au fost alesi in alte regiuni ale arhipelagului. Deseori, familia Hatoyama a fost comparata cu dinastia Kennedy a Statelor Unite ale Americii. Yury Hatoyama a fost reales de sase ori in Camera Deputatilor.

Inalt, slab, fata sa deosebita cu ochii bulbucati i-a adus porecla de "E.T.", o comparatie pe care a intors-o in favoarea sa, insarcinandu-i pe membri partidului sau, in 2001, sa vanda abtibilduri si gentute pentru telefoanele mobile, avand imprimate caricatura sa ca extraterestru.

Citeste si:
Orban despre închiderea mall-urilor și restricțiile de noapte:„Noi...
Orban despre închiderea...

Mereu elegant - si-a desfasurat intreaga campanie electorala in costum cu cravata in pofida caniculei - Hatoyama este casatorit cu o fosta actrita, Miyuki, pasionata de yoga si spiritualitate, si are un baiat, care preda ingineria la o universitate din Moscova. Sotia sa este cea care ii pregateste haine si se ingrijeste in fiecare zi de coafura sa umflata. "Este soarele meu", a marturisit el, intr-un interviu. "Ma simt usurat cand ma intorc acasa. Sotia mea imi incarca bateriile", a mai spus acesta.

In timpul liber, Hatoyama este pasionat de fotbal, tenis, baseball si muzica clasica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.