Marea Britanie se teme de un nou val de imigranti din Europa de Est, dupa ce aproape 500.000 de ucraineni si sarbi ar putea primi cetatenie ungara.

Legea controversata adoptata de Parlamentul ungar inseamna ca oricine poate vorbi limba ungara sau dovedeste ca este de origine maghiara poate deveni cetatean si primi pasaport european, potrivit cotidianului care precizeaza: "Adica va primi drepturi depline de angajare in Marea Britanie si acces la serviciile sociale britanice", relateaza NewsIn, citand Daily Express.

"Este gresit ca Guvernul ungar le poate oferi unui numar de aproape 500.000 de persoane dreptul sa se mute in Marea Britanie", a declarat europarlamentarul Gerard Batten, membru al partidului eurosceptic UKIP.

Peste doua milioane de maghiari locuiesc in prezent in afara granitelor Ungariei, majoritatea in Romania si Slovacia. Insa peste 150.000 traiesc in vestul Ucrainei si aproape 300.000 in nord-estul Serbiei. Maghiarii ar putea alege sa lucreze la Budapesta sau in alte orase importante din Europa.

Situatia economica din Ucraina si Serbia este foarte dificila, cu salarii foarte mici si o rata a somajului de pana la 30%. Zeci de mii de unguri au emigrat in Marea Britanie dupa aderarea tarii lor UE.

"Noul nostru guvern spune ca vrea controlul imigratiei din afara UE, dar nu poate sa faca acest lucru. Ungaria tocmai a dat unui numar de 450.000 de persoane dreptul de a veni in Marea Britanie, de a folosi serviciile sociale (...), daca vor acest lucru, iar guvernul nostru nu poate face nimic in legatura cu aceasta situatie. Ungaria si orice alt stat UE are un control mai mare asupra politicii imigratiei decat noi. Acest lucru arata cat de lipsiti de putere suntem in UE in ceea ce priveste controlul imigratiei", a subliniat Batten.

"In prezent, fiecare tara membra UE are dreptul sa decida cine poate fi cetatean. Din pacate, in cazul tarilor A8 (cele opt tari care au aderat la UE in 2004, inclusiv Ungaria - n.red.), acest lucru le da si dreptul sa lucreze in Marea Britanie. Aceasta este o alta consecinta a deciziei guvernului precedent, aproape singurul din Europa care a deschis granitele pentru toti cetatenii din UE, indiferent de originea lor", a subliniat si Andrew Green, de la ONG-ul MigrationWatchUK.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

"Posibilitatea ca si mai multe persoane sa calatoreasca in Marea Britanie pentru a scapa de recesiunea din tarile lor este foarte ingrijoratoare si pur si simplu nu ne putem permite acest lucru, in conditiile in care finantele noastre sunt intr-o stare atat proasta", a apreciat Matthew Elliott, de la asociatia TaxPayers’ Alliance.

Contactat, Ministerul britanic de Interne a dat asigurari ca legea cetateniei ungare nu va afecta Marea Britanie. "Nu exista nicio dovada care sa sugereze ca deciziile luate de Parlamentul ungar vor avea impact asupra Marii Britanii", a spus un purtator de cuvant.

La inceputul anului, Daily Express scria ca britanicii de tem de un aflux de imigranti moldoveni dupa ce vor primi cetatenie romana. Zeci de mii de cetateni din Republica Moldova, cea mai saraca tara din Europa, vor putea lucra in curand in Marea Britanie si in alte state europene, in urma politicii controversate a Bucurestiului de a le oferi cetatenie romana, scria cotidianul.

Citeste si:
Trump, dupa presa a scris ca ar dori crocodili la frontiera...
Trump, dupa presa a scris ca...

Circa 600.000 de moldoveni lucreaza deja in in Marea Britanie si in alte tari din Europa, legal sau ilegal.

Zeci de mii de europeni au migrat in Marea Britanie dupa ce Romania si Bulgaria au aderat la UE , in 2007.

Cititi si: S-a hotarat! Ungurii vor avea dubla cetatenie

Slovacia le retrage cetatenia ungurilor


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.