Partidele de stanga din Cehia nu au reusit sa obtina victoria categorica la care se asteptau in alegerile generale, pentru ca alegatorii tineri s-au mobilizat si au sprijinit formatiunile de centru-dreapta, iar pentru prima oara in 20 de ani comunistii nu au mai iesit pe traditionalul loc trei.

Chiar daca social-democratii din CSSD au castigat cele mai multe voturi (22,08%), partidele de centru si de dreapta sunt mai bine pozitionate pentru a forma o coalitie, relateaza NewsIn.

Partidul Civic Democrat ODS, dreapta traditionala a Cehiei, a obtinut cu doua procente mai putin decat CSSD (20,22%). Usorul avans pe care il au social-democratii nu este insa suficient pentru formarea unei eventuale coalitii de stanga cu reprezentantii comunistilor din KSCM. CSSD si KSCM nu ar dispune impreuna decat de 82 de locuri in camera inferioara, care are 200 de locuri.

In schimb, ODS, impreuna cu noul partid de centru-dreapta TOP09, condus de un descendent al unei familiei princiare, Karel von Schwarzenberg, si cu formatiunea centrista Afaceri Publice ar avea impreuna 118 mandate, ceea ce ar constitui o majoritate solida.

La precedentele alegeri, din 2006, stanga castigase 100 de mandate, iar dreapta cealalta jumatate a celor 200 de locuri din Parlament, ceea ce a dus la negocieri dificile si indelungate pentru formarea unui guvern, marcat, timp de patru ani, de instabilitate.

In fata rezultatelor noilor alegeri, liderul CSSD Jiri Paroubek, in varsta de 57 de ani, premier intre 2005 si 2006, a anuntat ca va demisiona in urmatoarele zile din postul de presedinte al social-democratilor. "Partidul are nevoie de un nou inceput", a argumentat Paroubek.

Formatiunea va fi condusa probabil de actualul ei vicepresedinte, fostul ministru al finantelor Bohuslav Sobotka. Lui Paroubek i se atribuie o mare doza de populism, un gust pentru confruntare si o apropiere pragmatica de KSCM, singurul partid comunist nereformat din Europa Centrala.

"Au trecut 20 de ani din noiembrie 1989 (n.r. de la caderea comunismului) si este pentru prima data cand Partidul Comunist nu este pe locul al treilea, iar noi suntem cu totii bucurosi pentru asta", a comentat Karel Schwarzenberg, presedintele noului partid TOP 09, care a obtinut 17% din voturi si 41 de locuri in Parlament, ceea ce il face a treia formatiune politica a tarii. Miroslav Kalousek, fost ministru de finante si vicepresedinte al TOP 09, a marturisit ca a-i invinge pe comunisti a fost "visul secret" al liderilor. TOP 09 este un partid care pledeaza pentru rigoare fiscala si se opune masurilor populiste si cheltuielilor sociale mari. Impreuna cu partidul Afaceri Publice (VV), tot un partid nou (11% din voturi), TOP 09 si ODS se indreapta astfel spre posibilitatea de a da tarii un guvern cu un mandat puternic, pentru prima data din 1992.

Citeste si:
Lista țărilor din Europa care percep o taxă pentru autoturisme
Lista țărilor din Europa care...

Aceste rezultate sugereaza ca partidele de centru-dreapta pot forma "o coalitie a responsabilitatii fiscale", a comentat fostul ministru al muncii si afacerilor sociale Petr Necas, liderul ODS si probabil viitorul prim-ministru al tarii.

Radek John, presedintele VV, considera ca "in sfarsit exista speranta in politica ceha" si a spus ca formatiunea sa va examina toate propunerile bune pentru a elimina coruptia si a imbunatati situatia finantelor publice, astfel incat tara "sa nu urmeze calea Greciei". Presedintele ceh, euroscepticul de dreapta Vaclav Klaus, se astepta, spune el, ca aceste alegeri sa arate o slabire a principalelor doua partide si sa marcheze ascensiunea unor formatiuni alternative. Dupa anuntarea rezultatelor oficiale definitive, urmeaza ca presedintele sa-i dea unda verde unuia dintre liderii de partid sa inceapa negocieri si sa incerce sa formeze guvernul. Teoretic, in calitatea sa de lider al partidului care a iesit pe locul intai in alegeri, Sobotka ar putea fi insarcinat de presedintele Klaus cu formarea guvernului, dar sansele sale de reusita sunt aproape nule. Ar putea urma o a doua tentativa, cu sanse de succes, asumata de data aceasta de liderul ODS, Peter Necas.

Citeste si:
Alegeri SUA: Joe Biden, pregătit să lucreze cu opoziția republicană
Alegeri SUA: Joe Biden,...

De altfel, insusi liderul CSSD a recunoscut ca tara se indreapta catre o coalitie de dreapta. "Oamenii au ales directia in care va merge Republica Ceha, iar aceasta directie este diferita de cea pe care le-o propunea CSSD", a afirmat liderul demisionar al formatiunii.
Adevaratele castigatoare ale acestor alegeri sunt TOP 09 si VV. TOP09 si-a facut campanie cu un program care subliniaza necesitatea unor masuri de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar al tarii. Succesul acestui partid arata ca alegatorul este tot mai ingrijorat in legatura cu viitorul.

In schimb, o alta victima a acestor alegeri este Milos Zeman, presedintele Partidului Drepturilor Cetatenilor (SPOZ), care a anuntat ca demisioneaza, pentru ca nu a reusit sa-si aduca partidul in Parlament, in conditiile unui prag de 5%.

Mobilizarea tinerilor si a celor care au avut pentru prima data drept de vot a fost un factor major pentru conturarea infrangerii stangii. Potrivit exit-pollurilor, alegatorii cu varste cuprinse intre 18 si 21 de ani au acordat numai 13% din voturile lor celor doua principale partide de stanga, preferand formatiunile de centru si de dreapta. Participarea la vot a fost putin peste 61%, ramanand aproape neschimbata de la alegerile din 2006.

Citeste si:
Alegeri SUA, primele rezultate: „S-a scris istorie pentru...
Alegeri SUA, primele...

Noul guvern va trebui sa reduca deficitul fiscal de la 5,5% din PIB anul acesta la 4,8% din PIB anul viitor, dar mai ales va trebui sa lanseze reformarea unui sistem de pensii sustinut de stat, care acumuleaza deficit pe masura ce trec anii. Electoratul asteapta, de asemenea, de la noul guvern pasi concreti pentru eradicarea coruptiei din administratia publica, in special in domeniul atribuirii de contracte de achizitii publice.

Pe de alta parte, pietele financiare vor saluta probabil formarea unui guvern de dreapta care este in favoarea restrangerii cheltuielilor. Nu la fel de fericiti cu un guvern de dreapta ar fi actionarii de la compania electrica CEZ, controlata de stat. Social-democratii le promisesera o suplimentare a dividendelor.

Alegerile din Cehia, tara membra a UE din 2004, au aratat ca in decurs de doar cateva ore harta politica a unei tari poate fi redesenata complet. "Este o revolta civica ce s-a derulat prin intermediul buletinului de vot", a declarat la televiziunea publica CT politologul Michal Klima.

Citeste si:
Alegeri SUA. Trump promite să facă un anunț important săptămâna...
Alegeri SUA. Trump promite să...

De 12 luni, Republica Ceha este condusa de un guvern interimar de tehnocrati, in fruntea caruia se afla fostul sef al Oficiului pentru statistica, Jan Fischer. Acest guvern a inlocuit echipa de centru-dreapta a liberalului Mirek Topolanek (ODS), cazut de la putere printr-o motiune de cenzura depusa de CSSD in timp ce Praga se afla la presedintia UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.