"Suparat si frustrat" din cauza celei mai grave poluari cu petrol din Golful Mexic, presedintele Barack Obama a anuntat joi ca a ordonat oprirea forarilor in mare, dupa o conferinta de presa extinsa pe acest subiect.

  • Obama, vinovat pentru dezastrul din Golf?

Venind in intampinarea profundei nemultumiri publice, dar aparand modul in care s-a ocupat de aceasta criza, care deja dureaza de cinci saptamani, Obama a recunoscut ca echipa sa a facut cateva greseli de judecata si de abordare, marturisind ca "a gresit" cand a crezut ca firmele petroliere sunt pregatite sa faca fata celor mai grave dezastre.

"In caz ca va intrebati cine e raspunzator, imi asum eu responsabilitatea"
, a declarat Obama intr-una dintre rarele conferinte de presa sustinute de cand se afla la Casa Alba. "E treaba mea sa ma asigur ca se face totul pentru oprirea scurgerii. Nu inseamna ca va fi usor. Nu inseamna ca se va intampla imediat sau ca se va face in modul in care mi-ar placea sa se intample. Nu inseamna ca nu vom face nicio greseala. Dar guvernul federal este pe deplin angajat si eu sunt pe deplin implicat", a adaugat presedintele, relateaza NewsIn.

Presedintele a respins insa criticile celor care spun ca nu s-a concentrat suficient de mult pe aceasta catastrofa, care acum se considera a fi cea mai mare din istoria Statelor Unite, cu milioane de metri cubi de petrol deversati deja in Golf. Obama a spus ca se gandeste la dezastru in fiecare dimineata cand se trezeste si in fiecare noapte cand merge la culcare. "Cei care cred ca am fost lenti in raspunsul nostru sau ca ne-a lipsit sentimentul de urgenta nu cunoscc faptele. A fost cea mai inalta prioritate de cand a aparut aceasta criza", a spus Obama, adaugand ca si fiica sa, Malia, l-a intrebat dimineata despre pata de petrol.

Conferinta de presa a avut loc la cateva ore dupa ce sefa Serviciului pentru Managementul Mineralelor, agentia care reglementeaza forarile offshore, si-a dat demisia, cedand presiunilor in acest sens.

Citeste si:
Unul dintre câinii familiei Obama a murit. Ce mesaj a transmis...
Unul dintre câinii familiei...

  • Obama a ordonat suspendarea activitatii din Golf


In urma scandalului, Obama a ordonat joi suspendarea activitatii la cele 33 de puturi de explorare forate in Golful Mexic, a impus un moratoriu de sase luni pentru noi permise de extragere submarina de titei si gaz si a suspendat temporar explorarile in largul coastelor. Decizia a marcat o cotitura in politica acestuia, care, cu doar cateva saptamani inainte de dezastru, propunea extinderea explorarii offshore, ca mod de a raspunde nevoii de a gasi noi surse de energie, noteaza New York Times.

Presedintele va merge astazi in Louisiana pentru a urmari la fata locului eforturile care se depun pentru oprirea deversarii de petrol. Este a doua deplasare a acestuia in regiune, de la explozia din 20 aprilie. Criticii care au spus ca dezastrul din Golf este uraganul Katrina al lui Obama au subliniat faptul ca in primele saptamani Bush a mers mai frecvent in zona sinistrata.

Citeste si:
Din capcanele marilor si oceanelor: Cele mai ENIGMATICE disparitii
Din capcanele marilor si...

Seful Casei Albe a aratat insa ca guvernul a facut cel mai amplu efort de acest tip din istoria SUA, mobilizand 20.000 de oameni si 1.300 de ambarcatiuni. "Ne bazam pe orice resursa, pe orice idee, pe fiecare expert si pe fiecare tehnologie care poate fi folosita pentru a opri"scurgerea", a spus presedintele.

Citeste pe acelasi subiect:

Alerta in Golful Mexic: pungi uriase de petrol

Pata de petrol "a reunit" Celula de Criza la Washington


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.