Vaduva fostului dictator filipinez Ferdinand Marcos, Imelda Marcos, celebra posesoare a 3.000 de perechi de pantofi, se intoarce, la 80 de ani, pe scena politica a tarii, alaturi de copiii sai, ea fiind aleasa deputat, fiul senator, iar fiica guvernator al provinciei de unde se trage familia.

Fostul presedinte Ferdinand Marcos, inlaturat de la putere in 1986 in urma unei revolte populare, a fugit in Hawaii, unde a murit trei ani mai tarziu. El a fost banuit ca ar fi deturnat peste 10 miliarde de dolari, relateaza NewsIn.

Nu de putine ori, Elena Ceausescu a fost comparata, ca opulenta, cu sotia dictatorului filipinez, Imelda Marcos, cunoscuta pentru toaletele sale stralucitoare, dar mai ales pentru impresionanta colectie de pantofi cu care a infiintat, de altfel, un muzeu. Vaduva Imelda Marcos, cunoscuta si sub numele de "Fluturele de otel", s-a putut intoarce in Filipine in 1991, iar in 1995 a fost aleasa in Congres, dar niciodata familia fostului dictator nu a fost reprezentata la un nivel politic asa de inalt ca dupa alegerile din 10 mai 2010.

Imelda Marcos a candidat in alegerile de saptamana trecuta in fieful familiei, la Ilocos Norte, obtinand locul din Camera Deputatilor ocupat pana atunci de fiul ei, Ferdinand "Bongbong" Marcos jr. Acesta a candidat cu succes pentru Senat, in timp ce sora lui mai mare, Imee, in varsta de 56 de ani, a castigat functia de guvernator al provinciei din nordul arhipelagului.

Marcos jr. a declarat ca isi va folosi statutul de senator pentru a reabilita numele tatalui sau si nu si-a ascuns intentia de a candida la presedintie in 2016.

Alegerea membrilor unei familii al carei nume se leaga de un jaf la scara nationala si de instituirea legii martiale ar putea parea ciudata, dar comentatorii spun ca reflecta politica filipineza bazata pe patronaj politic si pe clanuri, inca nematurizata democratic.

Familia Marcos avea in anii '70, cand se afla in culmea puterii, o avere estimata la 35 de miliarde de dolari, dupa cum insasi Imelda a marturisit unor jurnalisti britanici in 2006. Venit la putere in 1966, Ferdinand Marcos a impus legea martiala in 1972, a suprimat libertatea presei, a dizolvat Congresul si a instaurat un regim represiv aruncandu-si in inchisoare si torturandu-si adversarii politici. Unii dintre ei au disparut fara urma. In 2004, Transparency International il plasa pe fostul dictator filipinez pe locul al doilea in randul sefilor de stat care au deturnat masiv fonduri (in jur de 10 miliarde de dolari), fiind depasit doar de "parintele natiunii" din Zair, Mobutu Sese Seko.

Citeste si:
Stefan Jicol, numit consilier pe politici publice si inteligenta artif
Stefan Jicol, numit consilier...

Dupa inlaturarea de la putere, familia Marcos a fost data in judecata in aproape 9.000 de procese civile si penale, dar niciunul dintre membrii clanului nu a petrecut vreo zi in inchisoare. Procesele in general sunt respinse sau sentintele sunt schimbate in apel. Imelda Marcos neaga, bineinteles, orice acuzatie de coruptie care o priveste pe ea sau pe membrii familiei. Ea spune ca sotul ei nu a fost un hot si, mai mult, spera sa recapete 5 miliarde de dolari de pe urma bunurilor care le-ar fi fost confiscate ilegal de Guvern.

Regimul lui Ferdinand Marcos s-a prabusit in 1986, dupa ce unul dintre cei mai vocali critici - Benigno "Ninoy" Aquino, tatal noului presedinte ales al Filipinelor, Benigno "Noynoy" Aquino al III-lea - a fost ucis prin impuscare la intoarcerea sa in tara. Dosarul acestui asasinat a ramas nerezolvat pana in ziua de azi. Miscarea "Puterea poporului", condusa de sotia lui Ninoy, Corazon Aquino, i-a fortat apoi pe Marcos si pe sotia lui sa fuga in Statele Unite.

Citeste si:
Megi, furtuna tropicală din Filipine a ucis cel puțin 28 de persoane
Megi, furtuna tropicală din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.