Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero anunta masuri anti-criza. Salariile bugetarilor spanioli vor fi reduse cu 5% anul acesta, in timp ce pensiilor vor fi inghetate pana in 2011, cu scopul de a reduce deficitul bugetar al tarii.

Salariile bugetarilor din Spania vor scadea cu pana la 5% anul acesta si vor ramane inghetate pe parcursul lui 2011, in timp ce orice crestere a pensiilor va fi sistata, a declarat miercuri premierul spaniol in fata Parlamentului de la Madrid, scrie NewsIn. Pachetul de masuri menite sa reduca deficitul bugetar al tarii include si reducerea ajutorului de stat de 2.500 euro pentru proaspetii parinti, in timp ce investitiile statului se vor reduce cu 6 miliarde euro in 2011.

Guvernul spaniol, ai carui membri vor resimti o reducere a salariilor cu 15%, are ca scop reducerea deficitului tarii la 6% din PIB in 2011, in conditiile in care anul trecut a atins 11,2% din produsul intern brut. Aceasta ar fi cea mai mare reducere in decurs de doi ani a deficitului bugetar din ultimii 30 de ani efectuata de autoritatile spaniole.

Ministrul de finante Elena Salgado sustinea in februarie ca Spania va onora intelegerile salariale stabilite impreuna cu sindicatele din sectorul public.

"Situatiile disperate cer solutii pe masura", a declarat Jose Garcia-Zarate, strateg specializat in venituri fixe de la 4Cast Ltd din Londra. ''Reducerile salariilor bugetarilor reprezinta cel mai clar semnal ca guvernul vorbeste serios. In fond, este ceea ce piata insasi a cerut'', a adaugat Garcia-Zarate.

Noile masuri "par sa se indrepte in directia corecta", potrivit declaratiilor comisarului european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn. Spania avea nivelul datoriilor publice la 53% din PIB anul trecut, sub media Uniunii Europene, iar Salgado a specificat clar ca nu intentioneaza sa utilizeze mecanismul de ajutorare al zonei euro.

Cu toate acestea, reducerile ar putea afecta negativ cresterea economica a tarii, care a revenit pe plus in primul trimestru al lui 2010, dupa o recesiune de aproape doi ani, conform declaratiilor lui Zapatero. Produsul intern brut al Spaniei a crescut cu 0,1% in primele trei luni ale acestui an fata de trimestrul anterior, dar a continuat sa scada, cu 1,3%, fata de trimesrul similar din 2009, potrivit datelor prezentate miercuri de institutul national de statistica al Spaniei.

Citeste si:
Drulă: Guvernarea PSD-PNL ne duce către o criză economică de...
Drulă: Guvernarea PSD-PNL ne...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.