Patru persoane, toate kosovare de nationalitate albaneza, si-au pierdut viata si alte trei au fost ranite miercuri dimineata, in urma unui schimb de focuri intre o patrula a politiei macedonene si o banda de etnici albanezi care actiona la granita dintre Kosovo si Macedonia.

Incidentul armat a durat circa 15 minute. Niciun politist macedonean nu ar fi fost ranit, relateaza MINA, potrivit NewsIn.

Politia macedoneana a actionat in baza informatiilor ca o banda implicata in traficul cu arme actioneaza la granitele Macedoniei. Grupul de traficanti ar fi deschis focul asupra fortelor de ordine, care au reactionat rapid. Cei care au ramas in viata au fugit in Kosovo.

  • Cel mai grav incident din zona dupa 2001

Schimbul de focuri de la frontiera dintre Macedonia si Kosovo reprezinta cel mai grav incident armat de la incheierea conflictului din 2001, cand au avut loc confruntari intre fortele guvernamentale macedonene si rebelii albanezi.

In urma incidentului din noaptea de marti spre miercuri, intreaga regiune este blocata, doua persoane fiind arestate si o importanta cantitate de arme confiscata, a anuntat presa de la Skopje. Elicoptere au survolat regiunea pe parcursul noptii, iar multe dintre acestea au fost fost auzite si la Skopje, capitala Macedoniei.

Saptamana trecuta s-au produs incidente similare intre politia macedoneana si etnici albanezi imbracati in uniforma, care pazeau multe arme.

Regiunea in care a avut loc incidentul armat este situata la nord de Skopje, in directia Kosovo, unde satele sunt in majoritate locuite de albanezi. Zona a fost teatrul celor mai violente confruntari in timpul conflictului din 2001. Majoritatea localitatilor scapa adesea de sub controlul autoritatilor macedonene.

La sfarsitul lunii aprilie, politia macedoneana a anuntat ca a confiscat o importanta cantitate de arme, in urma unei operatiuni desfasurate in satul Blace, situat la cativa kilometri de Radusa, din aceeasi regiune.

Frontiera dintre Kosovo si Macedonia reprezinta o "poarta" pentru traficantii din regiune, iar autoritatile locale nu reusesc sa stopeze fenomenul. Aproximativ 25% dintre cei aproximativ doua milioane de locuitori ai fostei republici iugoslave sunt albanezi.

Citeste si:
Amenintari teroriste in Macedonia de Nord. Romanii, sfatuiti sa...
Amenintari teroriste in...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.