Marsurile de 1 Mai din Europa au atras sambata sute de mii de oameni, au avut pe alocuri momente tensionate, dar nu au atras demonstratiile de masa care ar fi fost de asteptat din cauza recesiunii economice si a somajului mare.

37% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 24 de ani nu au de lucru in Spania, iar tara se lupta cu un nivel-record al somajului. Cu toate acestea, marsurile de protest nu au fost de amploare, relateaza Euronews, potrivit NewsIn.

In Franta, unde grevele sunt la ordinea zilei, au iesit pe strazi mai putini manifestanti decat estimau organizatorii. Chiar daca aici somajul este la jumatate fata de cel din Spania, tinerii au o situatie aproape la fel de grea. In total au fost 350.000 de manifestanti in intreaga tara, potrivit sindicatelor, 195.000, potrivit Ministerului de Interne.

In Italia, Piata San Giovani din Roma a fost animata, la fel ca in ultimii ani, de o atmosfera de petrecere, sindicatele organizand de-acum traditionalul lor concert gratuit. Aici protestele au intrat in competitie cu muzica pop, iar cea din urma pare sa fie castigat. Circa 15.000 de persoane au participat intr-o atmosfera de calm la manifestatia sindicala organizata la Rosarno, in Calabria, unde in ianuarie au avut loc ciocniri violente intre muncitorii sezonieri imigranti si locuitori.

Defilari au avut loc si la Berlin, Zurich sau Rotterdam, insa protestele cele mai pregnante au fost, fara indoiala, in Grecia, facandu-se remarcate prin violenta, in timp ce la Istanbul s-au strans cei mai multi oameni.

Inainte chiar de a se anunta detaliile privind acordul cu FMI si UE pentru un plan de salvare, acord ce va duce la o austeritate fara precedent, 20.000 de persoane, in estimarea politiei, au defilat la Atena si Salonic denuntand "sacrificiile" si reducerile bugetare cerute de institutiile financiare internationale. Intre manifestanti si fortele de ordine au intervenit ciocniri in ambele orase, politia recurgand la gaze lacrimogene.

La Istanbul, circa 100.000 de manifestanti au venit in Piata Taksim, redeschisa adunarilor publice dupa 33 de ani. In piata manifestatiile au fost interzise de la 1 mai 1977, cand un grup de necunoscuti a deschis focul asupra multimii, luand viata a 37 de oameni si ranind alti 100. Mitingul de la Istanbul, la care nu au fost raportate incidente majore, a fost mai degraba unul comemorativ.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

La Berlin, cateva mii de persoane au impiedicat buna desfasurare a unui mars organizat de extrema-dreapta, reusind sa-l intarzie cateva ore si eclipsand intr-o oarecare masura manifestatiile traditionale de Ziua Muncii. Potrivit Confederatiei sindicale germane (DGB), 484.000 de persoane au participat la cele 440 de manifestatii organizate in intreaga tara, o cifra co comparabila cu cea de anul trecut.

In capitala Portugaliei, tara cu o situatie economica grea, zeci de mii de oameni au defilat pentru a cere salarii mai bune si pentru a protesta fata de masurile de austeritate ale guvernului.

In Rusia, manifestantii au cerut masuri de imbunatatire a traiului zilnic, dar si demisia premierului Vladimir Putin.

In Ucraina, numai 4.000 de persoane au defilat la Kiev. Au fost destul de multi nostalgicii dupa Stalin, au venit simpatizanti comunisti, unii purtand uniforme ale soldatilor sovietici.

Citeste si:
Ziua Muncii. Semnificația și obiceiuri pentru cea mai harnică zi...
Ziua Muncii. Semnificația și...

La Viena au iesit pe strazi circa 100.000 de persoane, 3.000 la Sofia, cateva mii si in Bucuresti.

La Varsovia, defilarea abia a reunit cateva sute de simpantizanti ai stangii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.