Fostul dictator panamez Manuel Noriega a parasit luni inchisoarea federala din Miami si a fost extradat in Franta, la doua decenii dupa ce a fost arestat de Statele Unite, relateaza New York Times.

Dupa ce Departamentul de Stat a autorizat extradarea, Noriega a fost imbarcat intr-un avion al Air France cu destinatia Paris, a declarat unul dintre avocatii sai, John May. Cererea lui Noriega de a fi trimis inapoi in Panama, dupa ispasirea sentintei intr-o inchisoare federala americana, a fost respinsa, relateaza NewsIn.

In 1999, justitia franceza l-a condamnat in lipsa de spalarea a peste trei milioane de dolari proveniti din trafic de droguri prin cumpararea de apartamente de lux in aceasta tara. El a fost condamnat la 10 ani de inchisoare. Franta a fost de acord sa organizezez un nou proces.

Noriega a fost condamnat si in Panama, pentru ca a ordonat asasinarea unor opozanti politici, pentru deturnare de fonduri si pentru coruptie.
In pofida acuzatiilor mai grave care il vizeaza in Panama, Noriega, in varsta de circa 70 de ani, s-a luptat sa se intoarca in tara sa, in conditiile in care detinutilor in varsta li se permite sa isi ispaseasca pedepsele la domiciliu.

Noriega a fost condamnat in 1992 de un tribunal din Miami la 30 de ani de detentie, pentru ca a transformat Panama intr-o zona de tranzit pentru traficantii columbieni care aduceau cocaina in Statele Unite. In inchisoare, el a fost un detinut model.

Judecatorul care i-a prezidat procesul l-a declarat prizonier de razboi, ceea ce i-a permis o serie de privilegii in inchisoare, inclusiv acces la un telefon. Datorita bunei purtari, el urma sa fie eliberat din inchisoare in 2007, dar a mai ramas dupa gratii cat s-a luptat in justitie impotriva extradarii in Franta.

Noriega a afirmat ca, in calitate de prizonier de razboi, ar trebui sa i se permita sa se intoarca in Panama. Dar in ianuarie, Curtea Suprema i-a respins apelul, ceea ce a deschis calea spre extradare.

Statele Unite au invadat Panama in 20 decembrie 1989, pentru a-l indeparta de la putere pe Noriega si a-l aduce in Statele Unite pentru proces. Fortele de aparare panameze, dizolvate intre timp, nu au opus multa rezistenta, iar Noriega s-a refugiat in ambasada Vaticanului. Trupele americane au inconjurat cladirea si au pus muzica heavy metal tare, pentru a-l determina sa se predea. El s-a predat in 2 ianuarie 1990, la 10 zile dupa ce a intrat in ambasada.

Citeste si:
Pisică prinsă în timp ce aducea droguri într-o închisoare. Ce...
O pisică a fost suprinsă în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.