Ucraina si-ar putea pierde din nou o parte din teritoriu, pentru ca Romania are pretentii teritoriale asupra Insulei Maican, a scris miercuri publicatia ucraineana Segodnea, care spune ca intre Bucuresti si Kiev s-a aprins o disputa teritoriala in legatura cu aceasta insula de pe Dunare.

"Incet, fara o declaratie de razboi, vecina noastra Romania incearca sa 'muste' ", scrie Segodnea, care acuza ca, "dupa ce in urma cu un an Romania a dat in judecata Ucraina pentru cativa zeci de kilometri patrati de langa Insula Serpilor, din Marea Neagra (care are rezerve semnificative de petrol si gaze), acum incearca sa emita din nou pretentii teritoriale", relateaza NewsIn.

Potrivit deputatului Ghennadi Zadirko, din Blocul Iulia Timosenko, aceste noi pretentii teritoriale se refera la o mica insula nelocuita (cu dimensiunile de 1.500 de metri pe 800 de metri), care se afla intre orasele Chilia si Vilkovo si constituie element de frontiera in partea ucraineana. Conform prevederilor dreptului international, atunci cand granita dintre tari este situata pe un rau, ea se traseaza pe senalul navigabil, daca partile nu convin altfel. Senalul navigabil, care se intinde intre insula romaneasca Babin si insula ucraineana Maican, este insa blocat de noroi, circulatia navelor realizandu-se in prezent intre Maican si malul ucrainean.

Pe aceasta baza, in urma cu un an romanii au vorbit pentru prima oara despre posibilitatea mutarii granitei, ceea ce ar presupune ca Maican sa devina teritoriu romanesc, scrie Segodnea, care prezinta si o harta.

Deputatul citat de publicatia ucraineana spune ca exista si un aspect economic, legat de Canalul Bistroe. Daca s-ar muta granita, coridorul navigabil ar deveni de uz general si taxele incasate de Ucraina s-ar imparti. "Romania nu are nevoie de o insula, ci de Canal (adica de bani - n.r)", a spus Zadirko. El a sugerat in final ca Ucraina ar putea renunta de bunavoie la aceasta insula.

Ucraina nu are planuri de a-si schimba linia de granita cu Romania pe Dunare, a declarat miercuri, in replica, Ministerul ucrainean de Externe, scrie Kyiv Post.

Directorul departamentului pentru comunicare din minister, Oleg Volosin, a declarat pentru Interfax-Ucraina ca, in situatia aparuta in legatura cu insula Maican de pe Dunare, Ucraina porneste de la principiul neincalcarii acordului dintre Ucraina si Romania din 2003, care stipuleaza inviolabilitatea frontierei.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

MAE da o replica

Aplicarea principiilor prevazute de Tratatul dintre Romania si Ucraina poate conduce la schimbarea apartenentei unor insulite, in functie de traseul actual al senalului navigabil, cel care stabileste frontiera pe cursurile de apa, a afirma MAE in replica la unele acuzatii aparute in presa ucraineana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.