87 de cadavre au fost pana acum recuperate in urma accidentului aviatic de sambata din Smolensk, a anuntat luni procurorul general al Poloniei. Totodata, purtatorul de cuvant al Presedentiei Poloneza a anuntat ca sambata va avea loc o ceremonie oficiala pentru a marca moartea celor 96 de persoane care si-au perdut viata saptamana tecuta.

Trupul neinsufletit al Primei Doamne poloneze, Maria Kaczynski, a fost identificat si va fi repatriat marti dimineata, a declarat purtatorul de cuvant al Presedintiei, Jacek Sasin, citat de TVN24.

Lech Kaczynski si Maria vor fi ingropati impreuna, a spus anterior purtatorul de cuvant al Presedintiei. Cei doi soti Kaczynski erau renumiti pentru dragostea si grija pe care si-o purtau de ani de zile. Ei au impreuna o fiica, Marta, nascuta in 1980, care este de profesie avocat.

"87 de cadavre au fost recuperate de la locul tragediei. Celelalte vor fi recuperate cand carcasa avionului va fi ridicata folosindu-se o macara. Apoi, speram, vor fi gasite mai multe ramasite umane si vor fi trimise la Moscova pentru identificare", a spus Andrzej Seremet, citat de RIA Novosti.

Doar 14 cadavre au fost identificate fara probleme de catre rude in urma accidentului din Smolensk, a anuntat Ministerul polonez al Sanatatii. 96 de persoane au murit la Smolensk (vezi harta zonei) in urma prabusirii avionului la bordul caruia se afla presedintele polonez Lech Kaczynski, informeaza NewsIn citand RIA Novosti.

Ministrul polonez al sanatatii, aflat la Moscova, a spus ca alte 20 de persoane au putut fi identificate de experti, in timp ce analize ADN vor fi necesare pentru identificarea celorlalte victime. Probe de ADN au fost trimise luni de la Varsovia in capitala rusa pentru a ajuta in procesul de identificare. Procesul dureaza intre trei si patru zile, au declarat specialistii rusi

Primul avion cu rude ale victimelor a sosit la Moscova duminica, iar al doilea va sosi luni dupa-amiaza. Rudele vor sta in Moscova 3-4 zile.

Tot duminica, purtatorul de cuvant al Presedentiei Poloneze, Tomasz Brzezinski, anunta ca inca nu fusese identificat corpul sotiei fostului presedinte, scrie Realitatea.net.

"Nu a fost posibila identificarea corpului Mariei Kaczynska, altfel ar fi fost repatriat impreuna cu sotul", a declarat purtatorul de cuvant al Presedintiei.

Citeste si:
Tavanul unui restaurant din Brăila a căzut în toiul nopții. Panică...
Tavanul unui restaurant din...

Ramasitele presedintelui polonez Lech Kaczynski au fost duse sambata la castelul prezidential din centrul istoric al Varsoviei, unde se aflau mii de oameni stransi pentru a-i aduce un omagiu sefului statului, mai scrie Realitatea.net. Sicriul fostului presedinte polon va fi expus publicului incepand de marti la Palatul Prezidential.

Totodata, Lech Kaczynski si Maria vor fi ingropati impreuna. "Niciunul dintre noi nu-si poate imagina un alt scenariu decat acesta, cuplul prezidential va sta impreuna si vor fi ingropati impreuna", a spus la postul de radio RMF purtatorul de cuvant al Presedintiei, Jacek Sasin. El a adaugat ca este in contact permament cu familia presedintelui Kaczynski, iar problema ingroparii impreuna a celor doi soti este de la sine inteleasa, insa va fi discutata si cu familia Mariei Kaczynska. Deocamdata este prea devreme, a precizat purtatorul de cuvant.

Citeste si:
Cinci cadavre descoperite în satul ucrainean Motîjîn, printre care...
Cinci cadavre descoperite în...

Sasin a mai spus ca este avuta in vedere planificarea unei ceremonii unice, pentru toate victimele, insa momentul acestei ceremonii depinde de repatrierea cadavrelor tuturor celorlalte victime. "Daca toate cadavrele vor fi transportate joi, atunci sambata este o data realista pentru ceremonie", a spus purtatorul de cuvant al Presedintiei.

In orice caz, o ceremonie oficiala pentru a marca moartea celor 96 de oameni in accidentul de la Smolensk va avea loc sambata, in Piata Pilsudski (foto) din Varsovia.

Luni este zi de doliu national in Rusia, iar Polonia va fi in doliu national toata aceasta saptamana. O carte de condoleante a fost deschisa la Palatul Prezidential, la fel si in ambasadele Poloniei din intreaga lume. In scoli, inainte de inceperea cursurilor se va tine un minut de reculegere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.