Partidul de dreapta Fidesz, condus de Viktor Orban, a castigat detasat, conform asteptarilor, alegerile legislative din Ungaria desfasurate duminica obtinind 53,37% din voturi, ceea ce ii va aduce 206 de locuri din cele 386 ale Parlamentului.

Dupa numararea a 99% din voturi, Fidesz a obtinut 206 locuri (52,8%), socialistii din MSZP situandu-se cu mult in urma lor - 28 de locuri (19,3%). Jobbik, partidul de extrema-dreapta antisemit si antiromi creat abia in 2003, reuseste sa intre in Parlament obtinand un scor aproape la egalitate cu socialistii care au stat opt ani la putere - 26 de mandate (16,74% din voturi), dar marea surpriza este formatiunea ecologista LMP (stanga liberala), care are cinci mandate (7,4%) in primul tur, depasind prognozele sondajelor, relateaza politics.hu.

In scrutinul uninominal, Fidesz se situeaza, de asemenea, in pozitia de lider absolut. Din 176 de circumscriptii individuale, Fidesz e pe primul loc in 174, castigand deja mandate in 119 dintre ele. Singurele doua circumscriptii in care Fidesz nu a fost pe primul loc au fost in districtul al XIII-lea din Budapesta, potrivit NewsIn.

In capitala Ungariei, dupa numararea a 98% din voturi, Fidesz si-a asigurat 46,2% din sufragii, socialistii inregistreaza un rezultat mult mai bun decat la nivel national, cu 25,5% din voturi, ecologistii din LMP 12,8%, Jobbik 10,9%, iar crestin-democratii din MDF 4,7%, insa ei nu mai au practic sanse de a mai intra in Parlament.

Rata de participare la vot la primul tur de scrutin a fost de 64,29%, usor mai scazuta decat la alegerile legislative din 2006, cand au venit la urne 67,83% dintre alegatori.

In orice caz, indiferent de rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin, Fidesz a castigat categoric alegerile, iar Viktor Orban, presedintele acestui partid, va reveni la conducerea tarii ca premier. In urma cu opt ani, la 35 de ani, el devenea cel mai tanar prim-ministru de dreapta din Europa.
Primul tur de scrutin a permis repartizarea a 265 de locuri din cele 386 intre cele patru partide. Al doilea tur, programat in 25 aprilie, are ca miza pentru Fidesz posibilitatea de a dispune de majoritate de doua treimi in noul parlament, ceea ce i-ar permite sa modifice Constitutia.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Viktor Orban a promis multe lucruri in campania electorala si ramane de vazut ce masuri de politica economica si sociala va pune in practica intr-o tara grav afectata de criza financiara si care a avut nevoie de un imprumut de 20 de miliarde de euro de la FMI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.