Nepotul lui Tito, care vrea sa readuca la viata idealurile fostului dictator, spune ca Romania si Bulgaria nu au avut de castigat de pe urma aderarii la UE si califica NATO drept o organizatie invechita.

La 30 de ani de la moartea fostului lider iugoslav Josip Broz Tito (foto), nepotul sau, Josip Broz, a inceput misiunea dificila de a readuce la viata idealurile fostului dictator, relateaza NewsIn. Tito, care a creat o Iugoslavie multietnica dupa Al Doilea Razboi Mondial, a guvernat timp de 35 de ani, pana la moartea sa, in 1980. Dupa o rupere de Moscova, Tito a dezvoltat cu abilitate un sistem descris in Occident drept "comunismul cu fata umana".

Insa, la 11 ani de la moartea sa, tara s-a divizat, sase foste republici devenind state independente. Astazi, Tito este adulat de putini, urat de multi, iar urmele guvernarii sale au fost sterse, relateaza NewsIn.

Nepotul sau in varsta de 63 de ani este fiul baiatului cel mare al lui Tito, Zarko. El a decis sa readuca la viata idealurile lui Tito. In acest scop, strange 10.000 de semnaturi pentru a-si inregistra propriul Partid Comunist, potrivit agentiei AKI. Intrebat ce anume l-a motivat sa ia o astfel de decizie, el spune: "Nu am ambitii de lider, dar ma simt obligat sa actionez, dupa ce am vazut in ce stare se afla tara".

Serbia are 750.000 de someri, iar salariul mediu a scazut sub 300 de euro. Datoria externa s-a triplat, la 30 miliarde de euro, iar multi sarbi depind de mesele gratuite oferite in "bucatariile populare" conduse de stat. Multi spun acum ca au trait mai bine pe vreama lui Tito. Economistii estimeaza ca Serbia va avea nevoie de 20 de ani pentru a ajunge la standardele de trai din anii '80.

"Noi nu sustinem o forma rigida a comunismului, ci justitia sociala, demnitate si oportunitati pentru toti, refacerea economiei, mai ales a agriculturii, si bazarea pe resursele tarii", subliniaza el.

Intrebat daca Serbia ar trebui sa adere la NATO, Broz spune ca aceasta este o organizatie invechita, care si-a pierdut orice relevanta odata cu abolirea Pactului de la Varsovia. "In plus, de ce ne-am alatura unei organizatii care ne-a bombardat?", intreaba el, referindu-se la raidurile NATO asupra Serbiei din 1999.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

In privinta UE, Broz spune: "Uitati-va la Romania si Bulgaria, ce au avut de castigat din aderarea la UE? O duc mai bine? Pe vremea lui Tito, noi eram Uniunea Europeana a lor".

Broz mai spune ca este incurajat de faptul ca multi tineri vor sa se alature partidului sau. "Oamenii sunt dezamagiti si nu se mai duc la vot. Toate partidele din politica Serbiei sunt mai mult sau mai putin la fel, se bazeaza pe minciuni, iar noi vrem sa le oferim o alternativa celor care se abtin de la vot", subliniaza nepotul lui Tito.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.