Londra ar trebui sa manifeste "mai putina curtoazie si sa fie mai dispusa sa spuna nu" Statelor Unite, apreciaza o comisie a deputatilor britanici intr-un raport publicat duminica, recomandand sa nu mai fie folosit termenul "special" pentru a desemna relatia dintre cele doua tari, relateaza AFP.

"Marea Britanie trebuie sa manifeste mai putina curtoazie si sa fie mai dispusa sa spuna 'nu' Statelor Unite, atunci cand interesele noastre difera", recomanda raportul Comisiei parlamentare pentru afaceri externe, potrivit NewsIn.

"Marea Britanie trebuie sa adopte o pozitie politica mai realista in ceea ce priveste relatiile cu Statele Unite, tinand cont de propriile limite si de interesele nationale", mentioneaza documentul.

Londra si Washingtonul au "relatii stranse si valoroase", dar "folosirea termenului 'relatie speciala' in sensul sau istoric, pentru a descrie in ansamblu relatiile in continua schimbare intre SUA si Marea Britanie este potential inselatoare si recomandam evitarea acestui cuvant", adauga membrii Comisiei.

"Relatie speciala" a fos termenul folosit pentru prima oara de Winston Churchill la putin timp dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, pentru a descrie lupta comuna impotriva nazismului, precum si cooperarea din timpul Razboiului Rece.

Folosirea expresiei a avut drept rezultat "perceptia larg raspandita in randul opiniei publice din Marea Britanie si din strainatate, potrivit careia Guvernul britanic este un canis umil al administratiei americane", explica deputatii britanici, mentionand invazia din Irak, in 2003.

"Aceasta perceptie dauneaza profund reputatiei si intereselor Marii Britanii", considera Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului de la Londra.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.