Nicolas Sarkozy a remaniat guvernul, dupa infrangerea suferita de dreapta politica la alegerile regionale, excluzand un apropiat, ministrul muncii, Xavier Dracos, a anuntat luni presedintia franceza.

Francezii au confirmat duminica, in al doilea tur al alegerilor regionale, votul-sanctiune impotriva majoritatii de dreapta a presedintelui Nicolas Sarkozy, stanga continuand sa conduca majoritatea regiunilor franceze, dupa ce a obtinut 53,85% din voturi, relateaza NewsIn.

Stanga si aliatii sai ecologisti vor conduce in continuare majoritatea regiunilor franceze, dupa ce au obtinut, la nivel national, 53,85% din sufragii, fata de 35,53% partidul prezidential UMP si aliatii sai, potrivit unui bilant realizat de AFP pe baza datelor Ministerului de Interne.

In pofida unei participari mai mari decat in primul tur - rata de absenteism a scazut de la 53,6% la 48,8% - dreapta nu si-a mobilizat suficient electoratul pentru a pastra Corsica, una dintre cele doua regiuni pe care le detinea anterior.

Frontul National (extrema-dreapta), care a reusit sa se mentina in 12 regiuni, a obtinut 9,26% din voturi la nivel national, cu 22% in nord si probabil mai mult in bastionul Provence (sud), unde a candidat liderul Jean-Marie Le Pen, in varsta de 81 de ani.

Dupa esecul din 14 martie, dreapta a depus eforturi, sperand sa blocheze alianta dintre socialisti si ecologisti, in timp ce mai multe voci din majoritate i-au cerut lui Nicolas Sarkozy sa reactioneze.

"Vraja risipita": Sarkozy a suferit o infragere electorala grea


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.