O noua petitie prin care o organizatie pentru drepturile copiilor din Italia cere deblocarea adoptiilor internationale pentru copiii romani, a fost dezbatuta in cadrul unei sedinte din legislativul european.

Conform unui comunicat al socialistilor europeni, Comisia de petitii a Parlamentului European s-a reunit luni la Bruxelles, pe agenda figurand si o petitie legata de domeniul controversat al adoptiilor internationale cu copii romani.

Petitia (nr. 1120/2009) a fost inaintata de Marco Griffini in numele organizatiei "Amici dei Bambini" ("Prietenii copiilor", n.red.) si are ca obiect "respectarea de catre Romania a conventiilor internationale referitoare la drepturile copilului" . Prin petitie se solicita redeschiderea adoptiilor internationale, respectiv sanctionarea Romaniei conform art. 7 din Tratatul Uniunii Europene. Petitia a fost sustinuta de presedinta PETI, doamna Erminia Mazzoni, care apartine Partidului Popular European.

Europarlamentarul PSD Victor Bostinaru, coordonatorul socialistilor si democratilor europeni (S&D) in Comisia de petitii a fost cel care a aparat Romania si care s-a pronuntat impotriva petitiei organizatiei italiene "Amici dei bambini". El a cerut inchiderea acestei petitii de catre Comisia PE, potrivit unui comunicat al eurodeputatului.

"Actuala legislatie cat si moratoriul instaurat in materie de adoptii internationale sunt o consecinta directa a unei situatii speciale create in Romania: traficul de copii, prin rapirea si vanzarea acestora spre tarile Europei Occidentale si SUA. Motivele care au determinat, in 2001, autoritatile de la Bucuresti sa ia decizia moratoriului subzista, in lipsa unor garantii puternice in sens contrar. Nu trebuie uitat ca, in perioada de pre-aderare, UE a fost cea care a solicitat Romaniei introducerea moratoriului, iar adoptarea acestuia a fost salutata atat de Parlamentul European cat si de Comisia Europeana, in mai multe reprize", a explicat Bostinaru.

Eurodeputatul a adaugat ca legislatia romana -ca si moratoriul de altfel- nu a incalcat si nu incalca nicio norma internationala sau europeana si ca este nevoie in continuare de un sistem solid, iar o ridicare a moratoriului nu poate fi decat una treptata si monitorizata.

Citeste si:
Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul...
Charles Michel nu va...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.