Doi inalti oficiali din Ministerul de Interne de la Bagdad au fost ucisi sambata de o masina-capcana, iar un numar neprecizat de civili au fost ucisi la Mosul, dupa ce o alta masina-capcana a vizat un convoi al coalitiei. La Baaquba, un soldat din Garda Nationala irakiana a fost rapit, iar cadavrul sau a fost gasit ciuruit de gloante. Pe de alta parte, in apropiere de Samarra, trei ofiteri de politie, printre care seful operatiunilor din provincia sunita Salaheddin, au fost ucisi, iar alti cinci raniti, in doua ambuscade. Doua ore mai tarziu, in acelasi loc, oameni inarmati aflati in doua masini au deschis focul asupra unei patrule a politiei, ucigand un ofiter si ranind trei agenti.

Bilantul total al victimelor irakiene de la sfarsitul saptamanii trecute este de ordinul zecilor, pierderile americane fiind mai reduse de aceasta data, doi morti si 14 raniti. Insa temerile americane si ale cabinetului interimar de la Bagdad au fost confirmate: pe masura ce se apropie alegerile, violentele sporesc in intensitate. Cresterea numarului de atentate din ultimele zile poate fi pusa pe seama apropierii, miercuri, a termenului final (prelungit de cateva ori) pentru depunerea listelor de candidati. In ultimele zile, in afara de Miscarea Hezbollah din Irak (neafiliata la organizatia omonima din Liban), nici o alta formatiune politica nu a declarat ca a fost tinta unui atac menit sa ii impiedice activitatea politica, dar climatul general de nesiguranta poate influenta dramatic participarea la vot, iar gruparile teroriste ameninta cu atacuri asupra candidatilor tuturor formatiunilor.

Singura veste buna din Irak este aceea ca gruparile sunite au renuntat la ideea de a boicota scrutinul. Partidul Islamic din Irak, cea mai importanta formatiune politica sunita irakiana, a decis sa prezinte 275 de candidati. O alta miscare, Adunarea Uniunii Nationale Irakiene, care se prezinta ca formatiune laica, va fi reprezentata tot de 275 de candidati. Si Partidul comunist, cu o platforma laica si o lista ce "include personalitati de toate religiile si etniile" s-a inregistrat la comisia electorala, a declarat secretarul formatiunii, Hamid Majid Mussa.

Acest partid a fost infiintat in 1930, fiind cel mai vechi dintre partidele irakiene. De partea cealalta, siitii se prezinta cu o lista unica, sub denumirea Alianta Unificata Irakiana. Aceasta grupare cu 228 de candidati este considerata favorita la obtinerea majoritatii, se bucura de sustinerea ayatollahului Ali Sistani si reprezinta toate curentele siite, mai putin cel extremist, condus de tanarul lider radical Moqtada Sadr. Toate aceste semnale pozitive de pe scena politica l-au facut pe ministrul irakian de Externe sa declare ca, in pofida actelor de violenta, "Irakul se afla pe maini bune" si ca "se indreapta intr-o directie buna". In urma cu un an, la 13 decembrie, fostul dictator irakian Saddam Hussein era scos dintr-o ascunzatoare subterana din apropierea orasului sau natal, Tikrit, iar lumea rasufla usurata.

Trupele care l-au capturat jubilau, iar presedintele american George W. Bush declara ca "o era intunecata si dureroasa din istoria Irakului s-a terminat". La un an de la acele zile de sarbatoare prematura, justificata partial de acalmia de la inceputul anului, pierderile americane s-au dublat. Ieri, bilantul oficial al armatei SUA anunta 1007 militari ucisi in lupta si 275 in diverse accidente. Insurgenta, declarata a fi "in genunchi" si redusa la "o amenintare sporadica" de generalul american a carei unitate a fost creditata cu prinderea lui Saddam, este mai puternica decat oricand. In ciuda acestor declaratii optimiste, guvernul irakian estimeaza ca, cel putin in zonele sunite de la nord de Bagdad, scrutinul ar trebui sa dureze 15 zile, din pricina atentatelor care sunt asteptate cu acest prilej.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.