Cantitatea medie de deseuri municipale generate de romani a fost in 2008 una dintre cele mai mici din Uniunea Europeana, insa Romania s-a clasat pe penultimul loc la nivelul blocului comunitar dupa proportia deseurilor care au fost reciclate.

Astfel, potrivit datelor transmise biroului european de statistica, Romania a reciclat in 2008 numai 1% din totalul deseurilor municipale, restul fiind depozitat in gropile de gunoi. In Bulgaria deseurile municipale nu au fost reciclate deloc, intreaga cantitate - in medie 467 kg/persoana - ajungand in depozitele de gunoi.

La nivelul intregii UE, 40% din cantitatea medie de deseuri generate, de peste jumatate de tona de persoana, a fost depusa la gropile de gunoi, 20% a fost incinerata, 23% reciclata, iar 17% a ajuns in composturi. Compostarea deseurilor reprezinta tratamentul materiilor biodegradabile, potrivit Eurostat.

Cantitatea medie de deseuri municipale generate in UE a ramas aproape neschimbata fata de 2008, respectiv 524 kg/persoana fata de 525 kg/persoana.

Cele mai mici cantitati de deseuri au fost generate in Cehia (306 kg/persoana), Polonia (320), Slovacia (328), Letonia (331) si Romania (382 kg/persoana). In schimb, cele mai mari cantitati de deseuri municipale au fost inregistrate in Danemarca (802 kg/persoana), Irlanda (733) si Cipru (770), relateaza NewsIn.

Tarile care au recurs cel mai mult la reciclare sunt Germania (48%) din cantitatea de deseuri generata, Belgia si Suedia, cu cate 35% fiecare. Compostul a fost folosit cel mai mult de Austria, pentru 40% din cantitatea de deseuri municipale, precum si de Italia, pentru 34%.

Danemarca a recurs cel mai mult la incinerarea deseurilor municipale, respectiv 54% din total, urmata de Suedia, 49%, si Olanda, 39%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.