Probabil stresat de campania electorala, presedintele George W. Bush s-a ingrasat cu cateva kilograme, motiv de dezbatere nationala. Dupa examenul medical anual, seful Casei Albe a fost declarat sanatos si apt pentru functie.

La 58 de ani, Bush, care se pregateste sa inceapa in ianuarie un al doilea mandat de patru ani, a recunoscut ca, probabil, a mancat "prea multe gogosi in timpul campaniei electorale" din aceasta toamna. In ciuda programelor de fitness si a plimbarilor pe bicicleta, la o inaltime de 1,83 m, Bush cantareste 91 de kilograme, cu trei mai mult decat in august 2001. El a dat insa asigurari ca in rest se simte "grozav". Controlul, desfasurat la Centrul medical national al fortelor navale de langa Washington, a relevat doar cateva probleme minore, cum ar fi o usoara crestere a colesterolului - de la 167 in august 2003 la 170, drept care medicii i-au recomandat sa ia zilnic aspirina si un medicament anticolesterol pe baza de statine.

De asemenea, presedintelui i-a fost indepartata o "mica leziune" de pe umarul stang, despre care doctorii au sustinut ca este benigna, dar au cerut totusi o biopsie al carei rezultat va fi cunoscut peste o saptamana.

George W. Bush sufera, totodata, de mai mult timp, de o usoara pierdere de auz la frecvente inalte, care nu afecteaza insa capacitatea sa de a purta conversatii, si de o afectiune optica din cauza careia trebuie sa poarte ochelari de citit, se arata in comunicatul medicilor sai, care precizeaza ca examenele de ochi si auz au avut loc luna trecuta, la Casa Alba. In rest, starea de sanatate a lui Bush se incadreaza intr-o categorie superioara pentru varsta sa, afirma medicii. Pulsul presedintelui SUA este de 52 batai pe minut, iar tensiunea 110/60.

Bona, bat-o vina!

In afara problemelor legate de colesterol, greutate sau nevoia ochelarilor, Bush s-a mai trezit cu o dilema. Bernard Kerik, care a fost desemnat la 3 decembrie in functia de secretar al Departamentului american pentru Securitate Interna, a decis sa se retraga, plasandu-l intr-o situatie stanjenitoare pe presedinte. Bernard Kerik, in varsta de 48 de ani, si-a explicat decizia invocand o problema casnica referitoare la dadaca angajata de familia sa, care este in situatie ilegala. El a mentionat "probleme de ordin personal" pe care le-a explicat ulterior, intr-un comunicat separat, cerandu-si scuze pentru ca "nu a acordat importanta cuvenita acestei situatii mai devreme". Avocatii Administratiei ii reproseaza ca nu a raspuns sincer la intrebarile legate de problemele cu legea. Bernard Kerik, fiu al unei prostituate care a fost ucisa la scurt timp dupa nasterea sa, poate fi considerat un copil al strazilor din New York.

El a devenit un "superpolitist" renumit pentru operatiunile ample impotriva traficului cu droguri, imaginea sa din perioada respectiva fiind caracterizata prin folosirea aproape neintrerupta a unei arme de mare calibru si a cercelului cu diamante. El a devenit sef al politiei din New York cand Rudolph Giuliani era primarul orasului si a fost una dintre cele mai importante persoane in gestionarea situatiei determinate de atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001. De asemenea, el a sustinut activ campania lui George W. Bush pentru obtinerea celui de-al doilea mandat prezidential.

Falsa problema?

De fapt, problemele legate de bona nu sunt singurele. Eventualele probleme in timpul procesului de audiere in fata Senatului ar fi aparut nu din cauza trecutului sau agitat, ci din cauza conflictelor de interese intre ocupatiile sale recente si alegerea sa ca secretar pentru Securitate Interna. Bernard Kerik a fost asociat cu Rudolph Giuliani intr-o companie de consiliere in domeniul securitatii. El este si membru al Consiliului de Administratie al firmei Taser, producatorul armelor de disuasiune cu acelasi nume folosite de politia americana. Cotidianul "New York Times" aprecia ca "daca acesta ar fi confirmat in postul de secretar pentru Securitate Interna, el va superviza un departament enorm care deruleaza afaceri cu unele dintre companiile private care au facut din Kerik un om bogat". O data cu demisia sa, Bush se vede lipsit de un alt membru important al Administratiei, dupa demisia lui Colin Powell si a altor oameni de incredere in primul sau mandat.

De altfel, nu este pentru prima data cand o persoana desemnata de George W. Bush in cadrul administratiei sale invoca motivul existentei unui angajat in situatie ilegala pentru a se retrage. La inceputul primului mandat al lui George W. Bush, in ianuarie 2001, Linda Chavez, desemnata pentru a conduce Departamentul Muncii, si-a dat demisia din cauza unei chestiuni similare.

Posibili inlocuitori

Demisia lui Kerik l-a pus in dificultate pe Bush. In mare parte pentru ca alegerea sa a fost prea putin conventionala, iar imaginea de superpolitist nu se mai regaseste la alti membri ai Administratiei. Frances Townsend, consilierul pentru probleme de securitate interna de la Casa Alba, sau fostul guvernator de Utah, Michael Leavitt, au fost alte posibile alegeri. Daca Townsend va fi aleasa, atunci va deveni a doua femeie plasata intr-un post important in echipa lui Bush. Condoleezza Rice, viitorul secretar de stat, va avea astfel cu cine sa discute retete culinare sau alte probleme femeiesti, la nivel cel mai inalt.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.