Presedintele Partidului Democrat de la Chisinau, Marian Lupu, a declarat, intr-un interviu pentru Deutsche Welle, preluat de RADOR, ca nu ar exista alte cai decat alegerile anticipate pentru depasirea crizei constitutionale cu care se confrunta Republica Moldova.

"Nu cred ca exista cai alternative, altele decat alegerile parlamentare anticipate, care vin cu o puternica doza de lipsa de claritate, fiindca nimeni nu poate sa spuna care, in ultima instanta, vor fi rezultatele acestor alegeri, lasand un spatiu foarte larg de interpretari in viitor, in etapa post-alegeri anticipate", a declarat Lupu, candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana la functia de presedinte al R. Moldova, potrivit NewsIn.

Parlamentul Republicii Moldova trebuie dizolvat si trebuie organizate alegeri parlamentare anticipate, a recomandat astazi Comisia de la Venetia, intr-o scrisoare adresata autoritatilor de la Chisinau. Recomandarea a dat nastere unor polemici in Moldova.

"In R. Moldova, Parlamentul poate fi dizolvat nu doar in cazul incapacitatii de a investi Guvernul, dar chiar si daca acesta esueaza in a alege presedintele tarii. Dizolvarea Parlamentului este in detrimentul stabilitatii, dar, daca acesta nu reuseste sa aleaga un presedinte, Legislativul trebuie dizolvat"
, se precizeaza in documentul institutiei europene.

In cadrul unei emisiuni televizate, Mihai Ghimpu, presedintele Parlamentului si sef interimar al statului, s-a aratat indignat ca R. Moldova trebuie sa execute recomandarile Comisiei
. "De ce sa ne spuna ceva Comisia de la Venetia, pana a le prezenta noi proiectul (...) Deciziile politice le luam noi, comisia doar ne recomanda", a precizat Ghimpu.

Republica Moldova ar trebui sa organizeze anul acesta alegeri anticipate, potrivit actualei Constitutii, dupa ce Parlamentul de la Chisinau a esuat anul trecut, de doua ori consecutiv, sa aleaga presedintele tarii. In cazul modificarii Constitutiei, alegerile anticipate ar putea fi evitate, daca noua lege fundamentala va schimba modul de alegere a presedintelui, explica NewsIn.

In prezent, presedintele trebuie ales de catre deputati, cu minim 61 de voturi din 101 posibile. Actuala coalitie aflata la guvernare detine in Parlament 53 de mandate, iar opozitia comunista 48 de mandate.

Liderii Aliantei pentru Integrare Europeana, coalitia aflata la guvernare la Chisinau, au decis saptamana trecuta ca va fi adoptata o noua Constitutie in urma unui referendum national care va fi organizat pana la 16 iunie, deschizandu-se astfel calea evitarii alegerilor anticipate. In prima faza, Parlamentul va aproba o lege privind adoptarea unei noi Constitutii. In baza acestei legi, Constitutia va fi votata in Parlament pe articole, iar apoi va fi supusa, integral, referendumului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.