Partidul de extrema-dreapta Frontul National (FN) a surprins in primul tur al alegerilor regionale din Franta, cu 12% din voturi la nivel national, iar liderul sau, Jean-Marie Le Pen, a depasit 20% in fieful sau din sud-est, in timp ce dreapta lui Sarkozy a suferit o infrangere grea.

Formatiunea de dreapta UMP a pierdut in fata opozitiei socialiste si ecologiste, care va castiga, potrivit estimarilor, al doilea tur. FN a crescut in preferintele alegatorilor, desi rezultatul sau este sub cele obtinute la ultimele alegeri legislative si europene, relateaza AFP, conform NewsIn.

Potrivit estimarilor institutelor de sondare a opiniei publice TNS-Sofres si OpinionWay, Partidul Socialist a obtinut 29,1%, respectiv 30% din voturi, in timp de UMP 26,7%, respectiv 27,3%.

In al doilea tur, de duminica, PS va putea conta si pe sufragiile ecologistilor (12.,3%, 13,1%) si pe cele ale stangii radicale (in jur de 6%), in fata unei drepte fara rezerva de voturi.

Stanga, care conduce din 2004 24 dintre cele 26 de regiuni franceze - cu exceptia Corsicii Alsaciei - spera sa isi poata imbunatati rezultatul, recastigandu-si credibilitatea in fata unei drepte victima a lipsei de popularitate a presedintelui.

Acest scrutin, in cursul caruia 44,2 milioane de alegatori trebuie sa isi aleaga consilierii din adunarile regionale, a fost marcat si de un absenteism record, de peste 52%. In primul tur al ultimelor alegeri regionale, din 2004, a fost de 39,16%.

Acestea sunt ultimele alegeri intermediare inainte de prezidentialele din 2012.

Nicolas Sarkozy a repetat ca aceste alegeri sunt regionale si ca nu pot avea consecinte nationale. El a respins saptamana trecuta orice remaniere ministeriala importanta, fara a exclude, insa, "cateva adaptari guvernamentale".

Dar seful statului, care inregistreaza aproape 60% dintre opinii negative, potrivit ultimelor sondaje, a dat asigurari ca va asculta mesajele alegatorilor.

Presedintele s-a confruntat in ultimele luni cu criza economica si consecintele sale asupra pietei muncii, rata somajului ajungand la 10%, cea mai mare din ultimii 10 ani.

Citeste si:
Macron vrea înfrângerea Rusiei în Ucraina, nu zdrobirea ei
Macron vrea înfrângerea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.