Razboiul intre carteluri pentru controlul traficului de droguri si a aprovizionarii enormei piete a Statelor Unite s-a soldat cu peste 15.000 de morti in ultimii trei ani, in pofida desfasurarii a peste 50.000 de militari pentru a spijini politia.

Washington acuza cartelurile de asainarea unei angajate a consulatului si sotul acesteia, sambata, la Ciudad Juarez. Astfel, Departamentul de Stat a autorizat retragerea, din motive de securitate, a tuturor membrilor familiilor americane ale personalului consular de-a lungul frontieri comune. De asemenea, Statele Unite isi sfatuiesc cetatenii sa amane orice deplasare care nu este necesara in aceasta regiune din nordul Mexicului.

In cealalta parte a Mexicului, un schimb de tiruri intre doua grupari rivale de traficanti au provocat duminica dimineata moartea a 10 persoane in celebra statiune balneara Acapulco, potrivit politiei din regiune, unde 38 de crime atribuite cartelurilor au fost inregistrate sambata. Aceasta izbucnire a violentelor in Acapulca si in regiune a avut loc in conditiile in care mii de turisti erau prezenti in regiune pentru un weekend prelungit, potrivit NewsIn.

"Cartelurile de droguri si elementele criminale care le sunt asociate ii ataca violent pe toti cei care le critica deschis sau pe care ii considera o amenintare pentru activitatile lor", a subliniat Departamentul de Stat.
Presupusi membri ai cartelurilor de droguri au deschis focul asupra angajatilor consulatului general din Juarez. Toate victimele se aflau in masina si nu a fost determinat deocamdata daca au fost vizate deliberat, anunta autoritatile.

Presedintele Barack Obama "este profund intristat si scandalizat", a declarat un purtator de cuvant al Casei Albe, in timp ce Mexicul si-a luat angajamentul sa ii aduca pe vinovati in instanta. Washingtonul si Ciudad de Mexico si-au intensificat cooperarea in lupta impotriva traficului de droguri, arme si bani lichizi intre cele doua tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.