Senatul italian a adoptat astazi un proiect de lege privind "impedimentul legitim", care ii permite sefului Guvernului, Silvio Berlusconi si ministrilor sai sa evite sa compara in justitie timp de 18 luni, relateaza AFP.
Acest proiect, care a fost aprobat in 3 februarie de deputati, dupa o dezbatere aprinsa si care a fost votat in Senat in pofida huiduielilor si strigatelor opozitiei, urmeaza sa fie abrogat de presedinte.

In baza acestui text, adoptat de un Parlament in care Guvernul de centru-dreapta dispune de o majoritate confortabila, premierul si ministrii pot obtine automat suspendarea unui proces pentru "impediment legitim", timp de 18 luni.

Pana in prezent, aceste "impedimente legitime" erau examinate fiecare caz in parte. In ultimele luni, judecatorii au acceptat, de exemplu, ca Silvio Berlusconi sa nu se prezinte in instanta din cauza unui Consiliu de Ministri, dar au respins un al impediment invocat, inaugurarea unui tronson rutier.

Seful Guvernului ar urma sa invoce acest text la urmatoarea audiere, prevazuta pentru 26 martie, in dosarul Mills, in care este acuzat ca a virat 600.000 de dolari fostului sau avocat britanic David Mills, in schimbul unor marturii false in favoarea sa.

Berlusconi este urmarit in justitie si pentru frauda fiscala, in cadrul cumpararii si vinderii drepturilor televizate ale imperiului sau mediatic, Mediaset.

Guvernul afirma ca obiectivul textului este "garantarea unei derulari linistite a functiilor guvernamentale", dar opozitia a protestat din nou fata de o lege "croita" pentru Silvio Berlusconi. "Cand acceptam o lege votata de pretorieni, care nu ii serveste decat lui Cesar, traim in democratie sau in dictatura?", se intreaba Ignazio Marino, senator al Partidului Democrat (opozitie, stanga). Aceasta guvernare mai degraba dictatoriala a lui Berlusconi a iritat si mare parte a populatiei italiene. In decembrie 2009, italienii au marcat "No Berlusconi Day". [350.000 de bloggeri italieni cer demisia lui Berlusconi]

Parlamentul italian mai da o lovitura opozitiei lui Berlusconi prin propunerea legii privind "procesul scurt", care impiedica orice actiune judiciara, daca justitia nu da o decizie definitiva intr-un termen de sase ani, ceea ce, tinand cont de lentoarea justitiei italiene, este practic imposibil. Aceasta decizie se afla in curs de adoptare.

In plus, textul adoptat astazi prevede un termen de 18 luni, timpul necesar pentru ca Parlamentul sa adopte o lege constitutionala care acorda imunitate penala celor mai importanti oameni din stat, in special presedintele si seful Guvernului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.