Dezvaluiri de senzatie fa cute de publicatia americana "The New Yorker" arata ca administratia Statelor Unite a incercat sa manipuleze alegerile din Irak din teama ca siitii religiosi, care au legaturi stranse cu clerul din Iran, ar fi putut pune mana pe putere.

Se cauta o solutie pentru a evita o majoritate siita covarsitoare, in conditiile in care siitii reprezinta 60 la suta din populatia Irakului, in timp ce sunnitii doar 20 la suta, iar kurzii 15 la suta. Planul initial, conceput de Autoritatea americana din Irak, prevedea un sistem prin care ar fi putut exercita o influenta puternica in numirea unui guvern provizoriu si prin care fiecarei etnii ii revenea un numar fix de locuri intr-o adunare nationala irakiana.

Scrutinul nu a putut fi insa organizat inaintea transferului de suveranitate de la 30 iunie 2004, iar siitii au acceptat amanarea lui pana in ianuarie 2005, cu conditia ca alegerile sa aiba loc prin vot direct. Casa Alba a luat, prin urmare, serios in calcul vechea practica a finantarii in secret a fortelor politice loiale, folosita pe scara larga in timpul razboiului rece.

Un plan pentru sustinerea in principal a premierului Allawi - siit apropiat americanilor, considerat solutia impotriva siitilor religiosi - punea la bataie 40 de milioane de dolari. Obtinuse aprobarea celor mai importanti oficiali ai guvernului, ai Pentagonului, ai Departamentului de Stat si ai Consiliului National de Securitate.

Dar a trebuit sa fie abandonat din cauza respingerii lui de catre organizatiile neguvernamentale ce urmau sa se implice in organizarea alegerilor irakiene si a obiectiilor ridicate in Congres, care ar fi trebuit sa-si dea acordul la nivelul comisiilor pentru servicii secrete.

Au avut loc operatiuni ultrasecrete neoficiale

Numai ca abandonarea unui plan oficial nu a insemnat neaparat renuntarea la actiune. Surse din cadrul Pentagonului marturisesc ca Washingtonul nu-si permitea sa riste nici oficializarea, nici lipsa actiunii si a gasit o solutie. Au fost racolati fosti ofiteri ai CIA si s-au folosit fonduri care nu necesitau aprobarea Congresului, evitandu-se astfel oficializarea planului. De altfel, aminteste "The New Yorker", este cunoscut ca Pentagonul conduce operatiuni clandestine in nordul Africii si in Asia Centrala, adesea fara implicarea oficiala a CIA.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.